Jan Olof nilssonKrönikör
Jan Olof nilssonKrönikör Bild: Ola Folkesson

Mer läst än både Moberg och Marx

Halland för 50 år sedan 24 – 30/7 1971

ANNONS

Sommarens sista stora semesterhelg står för dörren och nöjesarrangörerna försöker övertrumfa varandra i kamp om badgästernas gunst. På Nöjesparken i Varberg uppträder både Sten Broman och Olof Palme, låt vara endast i form av Bosse Parnevik. Själva väljer vi nog skönsjungande Anna-Lena Löfgren som avslutar högsäsongen på Strandbaden i Falkenberg. Dansbanden är otaliga, och naturligtvis måste de ha ett dubbelnamn, med eller utan bindestreck. Hur skulle det annars se ut, liksom? Just denna helg kan man i närområdet dansa till bland annat Bert-Bennys, Matz-Bladhs, Jack-Håkans, Thor-Leifs, Sten-Åkes, Kjell-Inges, Kay-Rhunes, Leif-Bloms, Sten & Stanley, Sven-Erics och Bob-Candys.

Med tanke på hur mycket folk som är i rörelse är det inte konstig att polisen får att göra så det räcker och blir över. För att underlätta deras arbete ber vi den vaksamma läsekretsen i Varberg att hålla utkik efter en alkoholiserad porrtidningstjuv med smak för fisk och spannmål. Ja, vi är väl inte helt säkra på gärningsmannaprofilen och sambandet här, men enligt polisen stals ett antal porrtidningar ur en parkerad pressbyråbil i hamnen natten mot lördag samtidigt som intilliggande Centralföreningen och fiskaffären fick ovälkommen påhälsning. Dessförinnan hade alltså kanaljen brutit sig in på Systembolaget.

ANNONS

Det otympliga formatet till trots är den mer läst än både Moberg och Marx. Och nästan alla är väl på sätt och vis delaktiga i dess enorma popularitet. En del läser den mest för nyfikenhets skull, kanske för att se vem som pysslar med vad, eller vem som knåpat ihop den märkvärdigaste titeln. Fåfängans marknad är förvisso inte lika livaktig som i forna dagar, men fortfarande är det bara ett litet ynka t som skiljer en konsult från en konsul. Vi snackar 440 tättskrivna sidor, ett persongalleri som slår det mesta och över 123 000 ex bara här i våra trakter. Den nya upplagan börjar delas ut idag, men då den faktiskt väger över ett och ett halvt kilo räknar man med att det kommer att ta två månader innan alla hunnit få sitt exemplar av telefonkatalogen.

Den välkända silhuetten av den stora kolkranen i Varbergs hamn är snart ett minne blott. En arbetsstyrka är för närvarande fullt sysselsatt med att demontera trotjänaren som kom på plats redan 1912, delvis som en följd av den då kraftigt expanderande industriella utvecklingen i Borås. Kolimporten via Varberg kulminerade åren närmast före kriget. Numera är det som bekant olja som gäller, varför den rälsförsedda jätten huvudsakligen använts för annan last.

ANNONS
ANNONS