Malin Rockström: Matkassen som räddar sömnen

Vi är rekordkassa på att hitta på vad vi ska laga och att storhandla.

ANNONS
LocationHalland|

Tydligen sover vi en tredjedel av våra liv. För mig som snittar fyra timmars sömn per natt låter det som en utopi. Men jag tröstar mig med att mina sovtimmar kanske kommer i framtiden. Det jag lägger allra mest tid på, förutom jobb, är att planera måltider och handla mat.

I vårt hushåll är vi rekordkassa på att hitta på vad vi ska laga och att storhandla. Det spelar ingen roll hur många spännande recept vi hittar, när det väl ska planeras så står det still. Det som inspirerar oss är att åka till affären och se vad som finns. Fast det funkar i ärlighetens namn inte heller. Oavsett vem av oss som handlar så kommer vi hem med mat men inga maträtter. Ska jag vara riktigt svinärlig, vilket jag tycker att man ska vara, så hade vi förmodligen klarat oss utan att handla på månader. Frysen är knökfull och skafferiet går inte att stänga. Men vi har aldrig något att äta. Stackars stackars oss.

ANNONS

Vi har testat otaliga matkassar som ska göra livet enklare för oss. Varje vecka hämtar man upp en kasse packad med recept och alla ingredienser. Nästan alla ingredienser. Vår erfarenhet av de flesta matkassarna är att man betalar fjörtitusen för veckans mat och sedan får man ett mail där det står

”Den här veckan behöver du BARA ha följande ingredienser hemma: pasta, potatis, bröd, mjölk, en lax, ägg, nudlar, lök, artontusen olika kryddor du aldrig tidigare använt och förmodligen aldrig kommer använda igen, ett tjog äpplen och en halv nystyckad gris.”

Så då har vi ändå behövt handla en massa. Och eftersom det är svårt att handla för att tiden alltid är knapp och alla i affären har knapp tid samtidigt så är det omöjligt att få med alla varor under en inköpsresa. Handlelista eller ej, det går inte. Det är däremot lätt att plocka på sig lite blandade varor när man ändå är där. Till exempel fyra bitar rökt tofu som bara jag tycker om, eller en burk dijon för det är ju så gott och kanske är den slut hemma.

Hursomhaver så har vi kommit fram till att det måste bli ordning på torpet. Vi lägger alldeles för mycket tid och pengar på matinköp. De där kassarna kan kosta hur mycket som helst, i slutändan kommer vi ändå ha sparat in så mycket att vi kan amortera bort huslånet. Så tack vare tips och hjälp från en vän så beställde vi en annan kasse. En kasse som inte förutsätter att vi har hälften av ingredienserna hemma.

ANNONS

Detta är vår andra kassevecka. Det är fantastiskt. Jag har bara handlat en gång på en och en halv vecka. Vi har tänkt jättejättelite på mat. Vi har lagat roliga recept (som givetvis har tagit oss en timma och inte 30 minuter som det står på receptet) och alla har ätit och varit glada.

Så vad ska vi nu göra med alla dessa timmar vi frigjort? Gissa fem gånger – vi omvandlar dem såklart till sovtimmar! Efter att vi ätit maten som någon annan sagt åt oss att vi ska laga hoppar hela familjen i pyjamasarna. Och sen kryper vi mätta och belåtna ner under täcket. Strax därefter vaknar vi igen för våra sovtimmar väntar på oss i framtiden och framtiden är inte här ännu.

ANNONS