Tre recept för en glutenfri kalasfika

Glutenintolerant eller ej, dagens recept är en riktig kalasfika! Allt fler efterfrågar glutenfria recept och jag försöker självklart tillgodose det. Både kladdkaka, kärleksmums och bärpaj går bra att baka utan vetemjöl. Konsistensen kan skilja något, men smaken - ja den är lika god som vanligt! Fler glutenfria recept hittar du i min nyutgivna bakbok.

ANNONS

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram: @hemmabageriet.se

Glutenfri kärleksmumskaka.
Glutenfri kärleksmumskaka. Bild: Marie Lind

Glutenfri kärleksmumskaka (12 bitar)

Ingredienser:

Mjuk kaka:

4 ägg

2 dl strösocker

1 dl florsocker

1,5 dl potatismjöl

2 msk kakao

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

Glasyr:

75 g smör

0,5 dl kallt kaffe

2 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

5,5 dl florsocker

Strössel

Gör så här:

1. Mjuk kaka: Sätt ugnen på 180 grader över- och undervärme. Smörj en sockerkaksform.

2. Vispa ihop ägg, strösocker och florsocker i minst 5 minuter med elvisp. Sikta ner de torra ingredienserna och rör ihop till en jämn smet. Häll smeten i formen.

3. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter. Låt svalna helt, gärna upp och ner i formen. (Rör inte kakan förrän den är helt avsvalnad).

ANNONS

4. Glasyr: Smält smöret och tillsätt kaffe, vaniljsocker och kakao och rör ihop. Sikta sedan i florsocker lite i taget och rör tills du har en jämn och glansig glasyr.

5. Häll glasyren över kakan, toppa med färgglatt strössel.

6. Låt glasyren stelna i kylskåp och förvara sedan hela kakan i kylskåp.

Glutenfri bärpaj.
Glutenfri bärpaj. Bild: Marie Lind

Glutenfri bärpaj (8 bitar)

Ingredienser:

Bär:

250 g frusna och tinade bär (jag använde hälften jordgubbar och hälften björnbär)

Smul:

100 g mjukt smör

3 dl glutenfria eller vanliga havregryn

1,5 dl rörsocker

0,5 dl potatismjöl

0,5 dl kokosmjöl

0,5 dl marsanpulver

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader över- och undervärme. Ta fram en pajform, cirka 23 centimeter i diameter.

2. Se till att bären är tinade och placera dem i botten på formen.

3. Rör ihop ingredienserna till smulet och strö ut det över bären så att det täcker överallt.

4. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter, tills pajen har fått fin färg.

Mintkladdis med kolagrädde.
Mintkladdis med kolagrädde. Bild: Marie Lind

Mintkladdis med kolagrädde (10 bitar)

Ingredienser:

Kaka:

50 g flytande smör

2 dl strösocker

2 ägg

0,5 dl kakao

1 dl potatismjöl

2 tsk pepparmintsolja

Kolagrädde:

1,5 dl vispgrädde

1,5 msk Dulce de leche (eller kolasås)

Gör så här:

ANNONS

1. Sätt ugnen på 180 grader över- och undervärme. Klä en springform, cirka 18-22 centimeter i diameter, med bakplåtspapper.

2. Rör ihop alla ingredienser till kakan till en slät smet. Häll i formen och grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter. Kakan ska vara fast på kanterna och dallra i mitten.

3. Låt kakan svalna helt och ställ in i kylskåp i minst 4 timmar, gärna över natten.

4. Vispa upp grädden till ett fast fluff. Rör försiktigt i Dulce de leche. Dekorera kakan med kolagrädden och eventuellt något bär/frukt (jag hade physalis).

LÄS MER:Det blir andra bullar när Marie Lind ger ut sin första bakbok

LÄS MER:Marie Lind är HN:s nya bakskribent – bjuder på egna recept varje vecka

ANNONS