Glutenfri kärleksmumskaka (12 bitar)
Ingredienser:
Mjuk kaka:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl florsocker
1,5 dl potatismjöl
2 msk kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Glasyr:
75 g smör
0,5 dl kallt kaffe
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
5,5 dl florsocker
Strössel
Gör så här:
1. Mjuk kaka: Sätt ugnen på 180 grader över- och undervärme. Smörj en sockerkaksform.
2. Vispa ihop ägg, strösocker och florsocker i minst 5 minuter med elvisp. Sikta ner de torra ingredienserna och rör ihop till en jämn smet. Häll smeten i formen.
3. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter. Låt svalna helt, gärna upp och ner i formen. (Rör inte kakan förrän den är helt avsvalnad).
4. Glasyr: Smält smöret och tillsätt kaffe, vaniljsocker och kakao och rör ihop. Sikta sedan i florsocker lite i taget och rör tills du har en jämn och glansig glasyr.
5. Häll glasyren över kakan, toppa med färgglatt strössel.
6. Låt glasyren stelna i kylskåp och förvara sedan hela kakan i kylskåp.
Glutenfri bärpaj (8 bitar)
Ingredienser:
Bär:
250 g frusna och tinade bär (jag använde hälften jordgubbar och hälften björnbär)
Smul:
100 g mjukt smör
3 dl glutenfria eller vanliga havregryn
1,5 dl rörsocker
0,5 dl potatismjöl
0,5 dl kokosmjöl
0,5 dl marsanpulver
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader över- och undervärme. Ta fram en pajform, cirka 23 centimeter i diameter.
2. Se till att bären är tinade och placera dem i botten på formen.
3. Rör ihop ingredienserna till smulet och strö ut det över bären så att det täcker överallt.
4. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter, tills pajen har fått fin färg.
Mintkladdis med kolagrädde (10 bitar)
Ingredienser:
Kaka:
50 g flytande smör
2 dl strösocker
2 ägg
0,5 dl kakao
1 dl potatismjöl
2 tsk pepparmintsolja
Kolagrädde:
1,5 dl vispgrädde
1,5 msk Dulce de leche (eller kolasås)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader över- och undervärme. Klä en springform, cirka 18-22 centimeter i diameter, med bakplåtspapper.
2. Rör ihop alla ingredienser till kakan till en slät smet. Häll i formen och grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter. Kakan ska vara fast på kanterna och dallra i mitten.
3. Låt kakan svalna helt och ställ in i kylskåp i minst 4 timmar, gärna över natten.
4. Vispa upp grädden till ett fast fluff. Rör försiktigt i Dulce de leche. Dekorera kakan med kolagrädden och eventuellt något bär/frukt (jag hade physalis).
LÄS MER:Det blir andra bullar när Marie Lind ger ut sin första bakbok
LÄS MER:Marie Lind är HN:s nya bakskribent – bjuder på egna recept varje vecka