Nedräkning till julafton - med lingonfluff, saffran och maräng

Då var det endast drygt en vecka kvar till julafton. För mig känns det dock som julafton varje vecka eftersom det bakas en himla massa juliga godsaker hemma hos oss. I dessa tider är det dessutom extra roligt att få dela med mig av dessa recept till er. Denna gång är det två härliga mjuka kakor på menyn; en med pepparkakssmaker och lingon samt en med saffran.

ANNONS
|

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram: @hemmabageriet.se

Pepparkakskladdis med lingonfluff.
Pepparkakskladdis med lingonfluff. Bild: Marie Lind

Pepparkakskladdis med lingonfluff (8-10 bitar)

Ingredienser:

Lingonfluff: (gör gärna dagen innan)

2,5 dl vispgrädde

100 g vit choklad

100 g frysta och tinade lingon

0,5-1 dl florsocker

Kakan:

150 g smör

1,5 dl råsocker

2 ägg

1,5 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

0,5 dl kakao

0,75 msk pepparkakskryddor

1 krm salt

Gör så här:

1. Lingonfluff: Tina de frysta lingonen och sila ut saften. Bryt chokladen i mindre bitar. Ha i vispgrädde, vit choklad och lingonsaften i en kastrull. Värm upp så att chokladen smälter. Grädden får inte koka! Låt blandningen svalna och ställ in i kylskåp i minst 6 timmar.

ANNONS

2. Kakan: Sätt ugnen på 180 grader över- och undervärme. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform.

3. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Rör i råsocker och ägg.

4. Sikta ner de torra ingredienserna och rör runt till en klumpfri smet.

5. Häll i formen och grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter. Kakan ska vara fast i kanterna och kladdig/dallrig i mitten. Låt kakan svalna och ställ in i kylskåp i minst 2 timmar.

6. Vispa upp lingonfluffet som du har haft i kylskåpet. Rör försiktigt ner florsocker och dekorera sedan kakan. Toppa med några extra lingon om du vill.

Saffranskaka med marängtäcke (glutenfri).
Saffranskaka med marängtäcke (glutenfri). Bild: Marie Lind

Saffranskaka med marängtäcke (glutenfri) (10 bitar)

Du behöver:

Kaka:

3 ägg

1,5 dl råsocker

2 tsk vaniljsocker

0,5 g saffran

2 dl glutenfritt havremjöl (eller köp glutenfria havregryn och mixa själv till ett mjöl)

0,5 dl kokosmjöl

2 tsk bakpulver

2 msk ljus sirap

0,5 dl kallt kokat kaffe

Marängtäcke:

2 äggvitor

1 dl strösocker

Gör så här:

1. Kaka: Sätt ugnen på 200 grader över- och undervärme. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, cirka 23 centimeter i diameter.

2. Vispa ägg och råsocker med elvisp i några minuter. Mortla saffran ihop med vaniljsockret och häll ner i äggvispet. Sikta ner havremjöl, kokosmjöl och bakpulver och rör försiktigt ihop smeten. Tillsätt slutligen sirap och kaffe och fortsätt röra.

ANNONS

3. Häll smeten i sockerkaksformen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Känn med en sticka så den är torr. Låt svalna.

4. Maräng: Sätt ugnen på 175 grader, endast grill.

5. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp. Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa ytterligare 3-4 minuter. Klicka, bre eller spritsa ut marängsmeten över den kalla kakan.

6. Sätt in mitt i ugnen och lämna ugnsluckan öppen. Låt stå tills marängen börjar få fin färg. Det tar bara några minuter så passa noga så att inte marängen bränns.

7. Servera kakan som den är eller dekorera med lite chokladdekor. Smält choklad, ringla ut på ett bakplåtspapper, låt stelna och flytta sedan försiktigt över till kakan.

LÄS MER:Det blir andra bullar när Marie Lind ger ut sin första bakbok

LÄS MER:Marie Lind är HN:s nya bakskribent – bjuder på egna recept varje vecka

ANNONS