Bullkringlor med vaniljkolakräm (cirka 40 st)
Ingredienser:
Vaniljkolakräm:
4 äggulor*
2 dl mjölk
1 dl råsocker
2 msk maizena
2 msk ljus sirap
1,5 msk vaniljsocker
Deg:
25 g jäst
4 dl kall mjölk
1 dl strösocker
1 nypa salt
200 g rumstempererat smör
750 g (12,5 dl) vetemjöl special
Pensling/topping:
1 ägg
Florsocker
Gör så här:
1. Vaniljkolakräm: Häll i alla ingredienser, förutom vaniljsocker, i en tjockbottnad kastrull. Värm upp krämen under konstant omrörning tills den precis börjar koka och tjockna. Ta bort den från plattan, rör i vaniljsocker och låt krämen svalna helt. Ställ åt sidan.
2. Deg: Smula ner jästen i en bunke. Häll på mjölk och rör tills jästen löses upp. Tillsätt resterande ingredienser, sist mjölet, och knåda ihop en klibbig, men inte kladdig, deg. Använd gärna en köksassistent om du har en sådan. Degen ska vara lätt att arbeta med när den är klar. Låt degen vila i bunken i 20 minuter.
3. Kavla ut degen tunt på ett lätt mjölat bakbord. Skär cirka 40 smala remsor. Tvinna remsorna och snurra ihop dem som en kringla. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under kökshandduk i cirka 2 timmar.
4. Sätt ugnen på 250 grader över- och undervärme. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen i 5-10 minuter, tills de blivit gyllenbruna.
5. Låt bullarna svalna helt.
6. Fyllning: Häll upp vaniljkolakrämen i en spritspåse. Gör ett litet hål i mitten av bullen, på undersidan. Fyll bullen med lite vaniljkolakräm. Pudra med florsocker och servera!
*Spara äggvitorna! Använd dem till exempel för att baka mandeltårtan här intill. Eller frys in dem till ett senare tillfälle. De går bra att vispa upp även efter att de varit frysta.
Chokladfondantvariant med kaffesmak (6 st)
Ingredienser:
100 g mjölkchoklad
100 g smör
2 msk kakao
1,5 dl strösocker
2 ägg + 1 äggula
1,5 msk vetemjöl
0,5 dl kallt kokat kaffe
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader över- och undervärme. Ta fram 6 st portionsformar, förslagsvis små pajformar.
2. Hacka ner chokladen i mindre bitar och smält den ihop med smöret i en kastrull. Rör i resterande ingredienser till en slät smet och fördela smeten jämnt i formarna.
3. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter. De ska vara kladdiga/rinniga i mitten. Pudra eventuellt över lite florsocker när de har svalnat.
Mandeltårta med vit chokladmousse och hallon (8-10 bitar)
Ingredienser:
Botten:
4 äggvitor*
2 dl florsocker
125 g (2,5 dl) mandelmjöl
Topping: (gör gärna dagen innan)
2,5 dl vispgrädde
180 g vit choklad
Färska hallon
Eventuellt några myntablad
Gör så här:
1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme. Vispa upp äggvitor till ett fast fluff. Rör i florsocker och mandelmjöl. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform (cirka 23 centimeter i diameter) och häll sedan ner smeten i formen.
2. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Kakan ska vara torr inuti. Ta ut och låt svalna helt.
3. Topping: Hacka ner chokladen i mindre bitar och häll ihop med vispgrädde i en kastrull. Rör om under uppvärmning till chokladen har smält. Det ska inte koka. Ta från värmen, låt svalna och ställ in i kylskåp i minst 6 timmar, gärna över natten.
4. Skeda upp toppingen över kakan och toppa med färska hallon och myntablad.
*Spara äggulorna! Använd dem till att göra en vaniljkolakräm till bullarna här intill.
LÄS MER:Det blir andra bullar när Marie Lind ger ut sin första bakbok