Cirkuskonster. Bollarna flyter fram i luften när Magnus Bengtsson jonglerar. Han har hållit på sedan tonåren och även uppträtt som cirkusartist med både bollar och eld. ”Jag har gått några kurser hos Cirkus Cirkör och gillar att jonglera.”
Cirkuskonster. Bollarna flyter fram i luften när Magnus Bengtsson jonglerar. Han har hållit på sedan tonåren och även uppträtt som cirkusartist med både bollar och eld. ”Jag har gått några kurser hos Cirkus Cirkör och gillar att jonglera.”

Magnus hittar balans trots många bollar i luften

Magnus Bengtsson kallar sig cirkuspedagog men är mycket mer än så. Han är en lekfull och glad person som sprider harmoni och lugn oavsett om han undervisar mellanstadieelever i jonglerandets konst eller leder stressade småbarnsföräldrar i yoga. Konstnären Madeleine Lindegren lät Röda tråden rulla vidare till ”En ödmjuk och go kille, och jag gillar helhetstänkandet han har i sin yrkesutövning”.

ANNONS
|

Solen gassar hett i Glommen trots att det är tidig förmiddag. I skyn skriar måsar och på gräsplätten mellan Köttrestaurang och Kattegatt håller Magnus Bengtsson sin traditionella sommaryoga för ett tiotal personer. Medan en gräshoppa studsar förbi på de torra stråna leder Magnus deltagarna med lugn och uppmuntran. Han justerar en arm och någon annans ben, manar till fokus på balans och återgår till sin yogamatta.

Som barn semestrade Magnus ofta med sina föräldrar längs Hallandskusten och när möjligheten uppenbarade sig i början på nittiotalet flyttade han från Borås till Glommen. Han fick jobb som verksamhetsansvarig på dåvarande Lusthuset som riktade sig med olika aktiviteter till barn och ungdomar. Ett roligt och stimulerande arbete minns han. Men det gäller i högsta grad det han sysslar med i dag: han undervisar storstadsungar i cirkuskonster.

ANNONS

– Det är ett projekt som Göteborgs kommun sökt och fått pengar till. Låg- och mellanstadieelever får välja olika kreativa kurser och prova på sin aktivitet fem gånger. Jag leder cirkuskurserna.

Han berättar entusiastiskt om eleverna. Deras lite tvekande attityd, rädslan för att misslyckas och göra bort sig inför kompisarna och vägen till att lyckas jonglera, balansera fjädrar eller få gruppen att skratta. Magnus cirkusskola är ingen strikt skola med pekpinnar, målet är att leka fram kunskaperna och hitta det individen är bra på förklarar Magnus. Det är uppenbart att han tycker mycket om att undervisa och finner det tillfredsställande i att få och få ge bekräftelse:

– Jag upptäckte tidigt att jag har något i mig – en förmåga – som vill lära ut och undervisa. När jag höll på med tennis tränade jag samtidigt andra och det har fortsatt så både med cirkuskonsten och träningen. Jag brinner för att lära ut och få se andra människor växa.

På gymnasiet gick Magnus ekonomisk linje. Siffror har han alltid haft lätt för och han tänkte sig en framtid på bank eller något liknande. Planerna fick ett abrupt slut när han praktiserade på en bank och insåg hur bottenlöst tråkigt han tyckte det var. I stället började han fundera på sin kreativa läggning och vad han tyckte var verkligt roligt.

ANNONS

– Jag tycker om människor och jag tycker om rörelse. I 25-årsåldern började jag med tai chi och fick en större medvetenhet om rörelse och andning och kunde se kropp och själ som en helhet. I början av nittiotalet fanns det ett stort sug efter att lära sig yoga, chi gong, tai chi och andra avslappnande metoder. Alla kurser var fulla, alla ville lära sig avslappning.

I dag snurrar hjulen ännu fortare. Stress, press och utbrändhet är vanligt och jakten på det till synes perfekta livet får många att tappa kontrollen och må dåligt. Magnus har sitt eget recept på att inte dras med i ett allt stressigare samhällsklimat:

– Det måste finnas balans i det vi gör. Samhället är uppbyggt på att vi ska göra, på görandet och allt som vi ska hinna med. Det är okej. Men vi får inte glömma icke-görandet, att vara i stillhet, reflektera och betrakta. Det är lika viktigt som görandet.

Icke-görandet, som Magnus kallar det, kan vara att promenera, läsa, lyssna på musik eller att umgås med människor som får oss att må bra. Det handlar om att ge sig själv tid att bara vara utan krav från sig själv eller andra.

ANNONS

– Det svåra är att hitta balansen. Jag tycker att yin och yang är en fin symbol för balans och något vi måste försöka tänka på hela tiden. Om jag tar på mig för mycket, för många engagemang, så mår jag inte bra. Jag liknar det vid att ta med sig en väska för mycket på en resa, det blir krångligt och besvärligt att bära. Då är det extra viktigt för mig att hitta balansen igen. Och att lära mig något av situationen.

Han återkommer ofta till begreppet lärande, både som lärare och som elev. Själv vill han utvecklas, både i sin cirkuskonst och inom yoga och chi gong. Akroyoga är en form av yoga med akrobatik som intresserar honom.

– Det är en spännande kombination som lockar mig. Man jobbar två och två och måste lita på varandra så även tillit, samarbete och trygghet kommer in i akroyogans positioner.

Som frilansande lärare och tränare har Magnus en jobbmässig planering på sex till tolv månader. Men blickar han längre fram så hoppas han kunna jobba mer med yoga och inre träning. Att skapa retreats för inre välbefinnande är också något han drömmer om.

– Sedan vill jag gärna resa, jag vill åka till Indien och Sydamerika, utforska vad de har att erbjuda i form av träning och upplevelser. Egentligen tänker jag inte så långt fram. Jag lever mer här och nu. Jag trivs med mitt liv men man kan ju alltid drömma. En sak vet jag, och det är att jag alltid kommer att bo någonstans vid havet.

ANNONS

Deltagarna rullar ihop sina yogamattor, träningen är slut för i dag. Någon tar en slurk ur vattenflaskan, en annan går med spänstiga steg mot parkeringen. Andra sätter sig i skuggan och småpratar. Magnus växlar ett par ord med en deltagare.

– Det har blivit en tradition att köra yoga en sommarvecka här i Glommen, det är femte året jag gör det och det är jätteroligt att folk kommer hit. En del har varit med i flera år och det är ju ett tecken på att de uppskattar det, säger Magnus.

Magnus låter Röda tråden löpa vidare till Louise Melander med motiveringen att hon är ”En ung tjej från Falkenberg som studerar marinbiologi i Lysekil. Hon är en fantastisk rockringsartist och en spännande och ödmjuk person”.

Född: 1965 i Borås, upp- vuxen i Svenljunga.

Bor: Sedan början av nittiotalet i Glommen.

Familj: ”Fin familj.”

Gör: Cirkuspedagog – undervisar i cirkuskonster, håller föredrag, leder kurser i yoga, tai chi.

Läser: ”Just nu läser jag en del spännande böcker, jag har läst några av Paulo Coelho som jag tyckte om.”

Om Facebook: ”Använder jag mest för att ta del av vilka evenemang som är på gång och berätta om mina egna. Det är ett bra sätt att se vad som händer men för övrigt är jag inte så mycket på Facebook.”

Gillar: Att fika med vänner och kompisar, spontana aktiviteter, bad, dans och träning – gillar att prova andras kurser.

Intressen: ”Jag jobbar med mina intressen, kropp, själ och rörelse.”

Drivkraft: ”Att gå vidare och förändra och förändras.”

Om cirkus: ”Jag tror mycket av senare års intresse för cirkus har kommit genom Cirkus Cirkör och lite mer konstnärliga inslag i cirkusvärlden, jag tycker att cirkus ska vara konstnärlig och lekfull.”

ANNONS