Erika Sjöwall: Vitlökspress, hamburgare och brödkavel

Kanske går det att pressa lite potatis i en vitlökspress?

ANNONS
LocationHalland|

Min pojkvän påstår sig vara minimalist och har någon slags idé om att varje sak i hans hem helst ska ha mer än ett användningsområde. Därför vägrar han köpa en vitlökspress eftersom det knappast går att göra så mycket mer med en sådan än att just pressa vitlök. Han tycker också att det går lika bra att hacka vitlöken fint.

Till viss del håller jag med honom. Det finns en del köksverktyg som inte används speciellt ofta och därför mest ligger och skräpar i kökslådorna. Men även om en vitlökspress endast används på ett sätt med en råvara, pressar vi ju, generellt sett, ganska så mycket vitlök i våra maträtter. Användningsområdet för vitlökspressar är alltså ganska begränsat, men verktyget är, å andra sidan, ofta använt.

ANNONS

Före jul gick min mikrovågsugn sönder. En mikrovågsugn används kanske inte dagligen, men ändå ganska ofta. Till skillnad från en vitlökspress har den fler användningsområden än ett. Tina kanelbullar, värma rester och poppa popcorn använder jag min till. När den fungerar, vill säga. Mikron är inbyggd i köket, vilket gör att den inte så enkelt går att bytas ut. Istället fyller den nu, helt obrukbart, bara ut ett hål mellan köksskåpen.

Den som är lite äldre kanske minns 70-talet, ett av de många decennier då köken inte var utrustade med mikrovågsugnar? Då tinade vi bullar i ugnen, gjorde popcorn på spisen och klarade oss alldeles utmärkt utan mikro. Rester värmdes i kastrull på den vanliga gjutjärnsspisen eller i ugnen. Man fick bara vara lite förutseende och kanske inte glupande hungrig eftersom värmd mat i kastrull tar några minuter mer än värmd mat i mikro.

Tillbaka till min minimalistiska pojkvän. Han har alltså ingen vitlökspress, men han har en annan press, en smashburgerpress, ni vet en sån där platt rund järngrej med handtag som används när man gör hamburgare. Är inte den onödig med bara ett användningsområde? Finns det inget annat köksverktyg att använda för att få snygga hamburgare? Min envist minimalistiske pojkvän gillar en specifik trinidadisk maträtt där man kavlar ut deg till platta pannkakor som sedan friteras. Till det behövs en brödkavel, men det tar emot att köpa en, eftersom den, likt en vitlökspress, enligt honom endast har ett användningsområde. Smashburgerpressen tycker han av någon anledning fyller sin funktion, även om den enbart ska användas till hamburgare. Går det kanske att använda brödkaveln till att trycka till dem istället?

ANNONS

När det gäller vitlökspressen har jag nog bestämt mig. Jag köper en och smyger in i en av hans kökslådor. Kanske går det ändå att pressa lite potatis i den. Och jag har också en ganska bra idé för hamburgarpressen. Den kan användas för att kavla bulldeg till bullar som fryses ned och sedan tas fram för att snabbt och lätt tinas i mikron. Eftersom hans fungerar.

ANNONS