Jan Olof nilsson
Krönikör
Jan Olof nilsson Krönikör Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Viskadalens BK firar triumfer på mattan

Halland för 50 år sedan. 14-20/1 1973.

ANNONS
LocationHalland||

”Ropen skalla – rökruta åt alla.” En del kallar det elevdemokrati, andra kort och gott dumheter. Hur som helst har nu Tullbroskolan i Falkenberg ordnat med rökruta åt de elever som fallit för frestelsen från John Silver, röda Prince och Commerce utan filter. Beslutet togs med stöd av den elevenkät som genomfördes strax före jullovet. Hela 93 procent av deltagarna röstade då för införande av rökruta. Ett av skälen som angavs var att det skulle minska nedskräpningen och smygrökandet på toaletterna. Även kyrkogårdsmuren alldeles utanför skolområdet har varit ett kärt tillhåll för de rökande eleverna, vilket lett till klagomål från allmänheten. Den officiella rökrutan har placerats mellan C- och D-byggnaden och försetts med både papperskorgar och askfat… för det är ju alltså framför allt av nedskräpningsskäl man infört rökrutan… host… host. Rektor Ekman och Skolstyrelsen vill understryka att det handlar om ett försök som skall utvärderas genom en ny enkät i slutet av vårterminen. Om det då visar sig att rökningen ökat kommer saken att omprövas. Och elevenkäter är ju allmänt kända för sin tillförlitlighet… host…host.

ANNONS

Efter många turer och årtionden av väntan verkar det till slut stå klart att Varberg kommer att få sin golfbana. Vid veckans fullmäktigemöte beslutas nämligen att kommunen skall bevilja golfklubben borgen på en halv miljon kr för projektets genomförande. Banan, som är tänkt att byggas i Torestorp, Grimeton, är visserligen kostnadsberäknad till en miljon kr, men klubbordförande Ingmar Forsström förklarar för HN att tanken är att man börjar bygga en niohålsbana, vilken sedan byggs ut till 18 hål så snart ekonomin tillåter.

Viskadalens BK har förvisso 27 år bakom sig på brottarmattan, men som arrangör är klubben tämligen orutinerad. När man nu lanserar ungdomstävlingen Viskadals-cupen blir det massinvasion av brottare till Veddige. Hela 211 unga brottare från när och fjärran ställer upp, och trots närvaron av vassa klubbar som Borås, BK Allians, BOIS, Herkules, VAIK och Skövde blir det hemmabrottarna som tar hem lagtävlingen efter bland annat två förstaplatser av Peter Andersson och Tomas Andersson samt pallplatser av Nils Nilsson, Tomas Johansson, Peter Persson, Bengt Nilsen och Sivert Persson. Även publikt blir det succé med mycket folk runt de fyra mattorna. HN:s utsände skriver: ”Vi sveper av vinterkepsen för folk som sysslar med ungdomsbrottning i vårt land. Vilket oerhört jobb i ren ideell anda dessa utför, som sätter grabbarna i rotation om kvällarna istället för att de skall ägna sig åt dagens populära ungdomsverksamhet: knark och mellanölsförlustelser.”

ANNONS
ANNONS