Jan-Olof Nilsson: Veddige och Sibbarp till allsvenskt kval

Halland för 50 år sedan. 2-9/3 1974.

ANNONS
LocationHalland||

Veddiges volleybolldamer gör Sibbarps sällskap, då man efter klara 3-0 borta mot Vara VK lyckas säkra en plats i kvalet till allsvenskan. Imponerande att två damlag från mellersta Halland lyckas med en sådan bedrift, måste man allt säga. Vad gäller Veddige är idrottstraditionen grundmurad i samhället sedan många år tillbaka. I dagsläget har samhället aktiva klubbar för fotboll, ishockey, volleyboll, brottning, orientering, skytte och kanske något mer, som vi glömt i hastigheten. Men så har man förstås några av Hallands förnämsta anläggningar också, tveklöst Varberg kommuns bästa i alla fall. Däribland en relativt nybyggd idrottshall, kommunens enda riktiga simhall samt, inte minst, kommunens enda konstfrusna ishockeyrink. Med många aktiva och många sporter att välja på kan det dock ibland bli problem att hitta tillräckligt med ledare, förklarar Tord Bernander i Veddige BK, och lyfter fram den pausade bordtennissektionen som exempel. Likaså kan det paradoxalt nog vara svårt att få fram en riktig topp när idrottsutbudet är brett. Vi får väl se om volleybolldamerna kan ändra på den saken i det allsvenska kvalet.

ANNONS

Oljekrisen blev väl aldrig riktigt den kris vi befarade att den skulle bli, och nu tycks den i det närmaste förbi, då elransoneringsnämnden beslutar att upphäva samtliga återstående el-förbud. Bränsleransoneringen har ju redan upphört så med detta beslut kan vi nog sänka garden och slappna av en smula. Och snart är det dessutom vår! Ett bevis på detta är att sportfiskarna börjat kanta Ätrans lopp i Falkenberg. Ett trettiotal öringar fångades under premiärdagen, den första mars, som av gammal hävd är premiärdagen för fisket. Lika heligt är att det ska vara gratis fiske nedströms Tullbron.

På tal om Ätran, så offentliggörs nu de framtida byggplanerna för kvarteret Falken. Området skall byggas i terrasser, då man på så sätt utnyttjar tomtens naturliga nivåskillnader, och av de ursprungliga tankarna om 45 hus har blivit 24, åtminstone enligt den senaste planen. Fyra hus av kulturhistoriskt värde kommer att bevaras, heter det.

Trogna kunder som brukar handla i Tångabergs Livsmedelsbutik får allt skynda på. Idag är nämligen sista dagen Karl E Johansson har öppet sin butik. Det blir förstås en besvikelse för många Tångabergsbor, särskilt de äldre, som hädanefter tvingas åka de nio kilometrarna in till Varberg för att handla. Det skall bli skönt med semester för omväxlings skull, förklara handlare Johansson för bladet, och avslöjar samtidigt att han och hustrun ämnar åka charter till Las Palmas så snart man stängt. Det är liksom dit man åker vintern 1974, till Las Palmas. Särskilt nu, när oljekrisen är över.

ANNONS
ANNONS