Jan-Olof Nilsson: Ulla bär laget på sina axlar

Halland för 50 år sedan. 11-17/5 1974.

ANNONS

Höga smällar hörs i Falkenberg. Och tro det eller, de kommer från Fajansområdet, där rivningen av det stora tegelbruket äntligen påbörjats. Förfallet har varit påtagligt en lång tid och vanvården har fått god hjälp på vägen av omfattande vandalisering. Få i området minns väl längre den dagen då det ännu fanns en hel fönsterruta på bruket, och den som vågat sig in i ruinen har gjort det med risk för liv och lem. Dynamiten kompletteras av handkraft och maskiner. Än ståtar den höga skorstenen mot himlen, och enligt vad vi hört från rivningslaget blir det den som faller sist. Fajans Tegelbruk grundades 1906 och var i drift fram till 1969, då stadens styrande bröt strömmen efter obetalda elräkningar. För närvarande finslipas en plan för byggande av totalt 260 enfamiljshus, vilken beräknas kunna läggas fram för behandling i kommunstyrelsen inom en snar framtid.

ANNONS

Vi må skriva 1974, men än finns det ett flertal grusvägar kvar i Varbergs stad. En av dessa är Marcus Mayers väg, där man i veckan till slut ändå påbörjar ett omfattande arbete för att både bredda vägen och permanenta dess beläggning. En modernisering som hälsas med glädje, enligt vad bladet erfar. Särskilt nu när sommaren närmar sig och sand och damm gör sig redo att attackera vittvätten som hänger på tork i villaträdgårdarna.

Nöjesannonserna trängs om utrymmet i bladet såhär en styv vecka efter Valborg, då många dansbanor nu slår upp portarna för säsongen. Thorleifs och Jens Ågohs spelar upp till dans i Sjönevad, Streaplers i Sjönelund. Vidare ser vi att såväl Jan Krügers som Cay Rhunes spelar på Club Herman i Falkenberg (dubbelnamn är ett måste i dansbandssvängen). Chiquita Brass spelar också i Falkenberg, fast på Skreabaren. Även de yngre i ätrastaden får sitt, då Club Baskerville öppnar till helgen. Dock måste du ha fyllt 15 år för att komma in.

Det är förstås inte som förr. Det är väldigt sällan det är det numera. Men nu är det i alla fall dags igen för årets första lagtävling i friidrott i damernas div III sydvästra Götaland. Platsen är Falkenbergs idrottsplats och hemmafavoriterna i FIK gör så gott de kan, men får se sig distanserade av i tur och ordning IFK Halmstad, Rolfstorps Gif och IFK Lund. Dock lyckas tjejerna ta platsen före både IK Vikingen och OK Gläntan. Vi vill ändå ge högsta poäng till just OK Gläntan och Ulla Alvarsson som just idag får bära hela laget på sina axlar, då hon är ensam startande från föreningen.

ANNONS
ANNONS