Jan-Olof Nilsson: Turid, Löfgren, Siv Inger och Jokke lockar i mörkret

Halland för 50 år sedan. 25/11-1/12 1973.

ANNONS
LocationHalland|

Oljekrisen blir alltmer påtaglig och nu föregår handelsmännen i Varberg med gott exempel genom att slopa onödiga ljusdekorationer under den förestående julkommersen. Alvar Andersson på Kvantum förklarar att man kommer att släcka ner hälften av lysrören inne i varuhuset. Vidare funderar man på att släcka julgranarna utanför ingången. Köpmännen längs östra delen av Torggatan hade planerat för gemensamma ljusdekorationen till en kostnad av 20 000 kronor. Allt ligger klart för montering, men inte heller detta blir av i år. Även Domus och köpmännen längs gågatan inför restriktioner i samma riktning. Det talas alltmer om ransonering av både el och olja, men inte före jul spår både experterna och gubbarna på bänken.

ANNONS

Ja, mörkret sänker sig över stad och land, men nedsläckningarna och ransoneringshotet till trots bjuds det på konserter och artistuppträden av högsta klass den här veckan. På Stadshotellet i Varberg blir det ”lapp på luckan” när schlagerstjärnan Anna-Lena Löfgren, och södra Hallands stolthet, Siv-Inger, dyker upp med sin gemensamma krogshow. Fullsatt till sista plats, alltså. Anna-Lena är måhända det stora dragplåstret, men även Siv-Inger är populär i Varberg, då det som bekant var i HN:s, Lion Ferrys och Europafärjans talangtävling hon slog igenom. Båda har för övrigt haft stora framgångar även i Västtyskland under åren.

Några mil österut, på Sjöviken i Ätran, blir det musik av lite annan sort i form av självaste Jokkmokks-Jokke. Jokken hinner även med ett framträdande på ålderdomshemmet, där han har sina mest hängivna följare. Tvingas vi välja blir det nog ändå sångerskan Turids helt unika röst som drar det längsta strået denna vecka. Turid, som tidigare uppträtt med proggbandet Kebnekajse, sjunger och spelar på Villa Terra i Falkenberg, och trots krocken med den avgörande VM-kvalmatchen fotboll på TV blir det oväntat mycket folk i den gamla ungdomsgården, som numera drivs i kristen regi. Men så är förstås artisten Turid något alldeles extra.

Efter en dryg månad med återkommande oväder lyckas Röda Bolagets bogserbåtar Birger och Otto från Göteborg äntligen få loss danska fraktfartyget ”Dina” från södra vågbrytaren vid hamninloppet i Falkenberg. Vattnet står två meter högt i maskinrummet och akterskeppet är illa skadat, men nu, efter flera misslyckade försök, är hon åtminstone loss och kan bogseras in till varvet för ett omfattande reparationsarbete.

ANNONS
ANNONS