Jan-Olof Nilsson: Träskor, snudd på obligatoriskt våren 1974

Halland för 50 år sedan. 30/3-5/4 1974.

ANNONS

Fullsatt till sista plats blir det när EPA i Falkenberg visar det nya vårmodet. Det är varuhusets egen personal som fått sadla om till mannekänger för en dag. Och det gör den med bravur. Det som utmärker årets vårmode är vidare blusar, längre kjolar samt starkare färger. Så kallade ”bokstavströjor” är fortsatt populära i den yngre målgruppen. På fritidssidan ser vi flera byxdressar i manchester. Särskilt ”Bleeding Manchester” är populärt. Det där ”Bleeding” sägs vara engelska och betyda ”blödande”. Men ta det inte på blodigt allvar. Egentligen skall tyget bara se lite sjavigt och använt ut. Oklart varför. Vidare är Denim-tyget är större än någonsin, och det finns väl knappt längre ett plagg som inte tillverkas av det slitstarka tyget som en gång var förbehållet jeansbyxorna. Det skulle väl vara kalsonger och sockar då… Vilket för oss över till fotbeklädnaderna. Här är det ganska enkelt, då alla i 1974 års Halland går omkring i träskor. Snudd på obligatoriskt, faktiskt.

ANNONS

Många tycker nog att det kunde räcka med ett EPA och ett Domus i ätrastaden, särskilt om man värnar om centrumhandeln. Nu öppnar ändå det omtalade ”Falkcentrum” i Pellys tidigare lokaler uppe vid Klockaregatan. Ytorna större än vi tidigare sett på de här breddgraderna, totalt med kontorsutrymmen, lager och liknande 10 000 kvm. Varuhuset Wessels dominerar förstås, men här finns även tio fristående specialbutiker som saluför allt från möbler till glasögon.

Grattis säger vi till Sibbarps volleybolldamer, som än en gång lyckas med det till synes omöjliga och tar steget upp till allsvenskan efter klara 3–0 i den direkt avgörande matchen mot största lokalkonkurrenten, Veddige. De drygt 250 åskådarna i Varbergs Idrottshall får se ett urstarkt Sibbarp dominera tillställningen från första minuten till sista. På herrsidan misslyckas halländska Drängsered och Vindrarp att ta steget upp till allsvenskan. Men tänk ändå, att av de åtta kvallagen var hälften halländska!

Knappt har oljekrisen hunnit ebba ut innan HN nås av rapporter om stora oljefyndigheter i Suseåns dalgång. På bankkontoren i Falkenbergs sägs man nu förbereda sig på att ta emot mängder med spekulanter, bland annat genom att sätta upp kö-staket och kalla in ledig personal. Borrchef Inge Sanning vid Apr Oil vill inte säga att Sverige blir självförsörjande på olja efter det här, men håller det samtidigt inte för otroligt. Nyheten, som publiceras den första april, för dock med sig mycket jobb för planarkitekt Ossian Lirpa och andra tjänstemän på kommunkontoret. Bland annat måste VA-nätet byggas ut i det södra kustområdet, heter det.

ANNONS
ANNONS