Jan-Olof Nilsson: Tonkapitalisten fångar tonerna i en jättestor håv

Halland för 50 år sedan. 24/2-3 1974.

ANNONS
LocationHalland|

Se upp för ”Tonotören”… eller ”Tonkapitalisten” om ni så vill. Hans mål är att äga alla toner i världen, även dina och mina. Han fångar dem med en stor håv och låser sedan in dem så att det blir alldeles tyst i hela världen. Sedan kan han sälja dem dyrt… jättedyrt! Ja, det är liksom sådant ”tonkapitalister” håller på med, åtminstone i en tid som denna, då proggen tar allt större plats i kulturlivet. Platsen där tonerna fångas just nu är faktiskt Håstens Bibliotek, där en sällsynt entusiastisk och livlig skock ungar i fem till tioårsåldern samlats för ett se det resande teatersällskapet ”Tonfångarnas trio” spela upp sin pjäs, som får finfin kritik i lokalbladet: ”Tonfångartrion gjorde en god teaterprestation. Gruppens pedagogiska grepp var det heller inget fel på. Orättvisorna i privatägandesystemet åskådliggjordes på ett enkelt och lättfattligt sätt. Pjäsen gav ingen PR åt kapitalismen, snarare tvärtom”, skriver bladets utsände.

ANNONS

Oljekrisen har satt sina spår i våra konsumtionsmönster, och en bransch som påverkats extra mycket är förstås fordonsbranschen. Efterfrågan på stora bilar har nästan helt upphört. I januari 1973 såldes till exempel 732 exemplar av Mercedes största modell i Sverige. I år är motsvarande siffra blott 292. Vinnarna i krisen är istället småbilsmärken som Fiat, Renault, omtalade nymodigheten DAF från Nederländerna… och så de små japanerna, förstås. Sedan bor vi ju ändå i Sverige, och man byter ju inte bilfabrikat hur eller när som helst, så listan toppas likväl av Volvo och Saab.

Bojkotten av engångsservisen på Peder Skrivares skola i Varberg visar inga tecken på att mattas av. En stor grupp elever fortsätter alltså att ta med sig eget porslin hemifrån i protest mot den slit och släng-mentalitet man menar sprider sig i samhället. Porslinet diskar man själva av i köket, vilket väckt viss irritation i ledningen, som menar att det inte är hållbart att ha en massa elever springande omkring lite här och där och hur som haver. Bojkotten utvidgas nu dessutom till att omfatta den enkät som ledningen sammanställt kring frågan. Elevrådet och den bojkottande gruppen menar att enkäten är vinklad och väljer alltså att bojkotta även den. Efter lovet lovar elevrådet att sätta samman en egen, som det uttrycks, ”objektiv” enkät. Men innan dess skall man alltså ha lov. Och då får man väl lov att äta hemma, tänker vi…

ANNONS
ANNONS