Jan Olof nilsson
Krönikör
Jan Olof nilsson Krönikör Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Tommy Prim får rubrikerna efter Varbergsloppet

Halland för 50 år sedan. 22-28/4 1973.

ANNONS
LocationHalland|
|

Bröderna Fåglum är, som vanligt, det stora dragplåstret när det vankas cykeltävling i Varberg, låt vara att den berömda trion blivit duo, då världsstjärnan Gösta har annat för sig. Erik och Sture är dock gott nog och Erik är storfavorit i helgens upphaussade MCB-lopp. Erik Fåglum misslyckas dock kapitalt, då han kör omkull och tvingas bryta. Flera andra olyckor inträffar under loppet och vid ett tillfälle tvingas man tillkalla ambulans. Andra favoriter underpresterar och istället blir det högst sensationellt helt okände Mats Mikiver från CK Antilopen i Norrköping som vinner loppet. Claes-Göran Gabrielsson från Arrangörsklubben CK Wano rullar in på en meriterande sjätteplats, före flera ur den yppersta eliten, däribland Sture Fåglum. För den månghövdade hemmapubliken blir nog ändå juniorloppet helgens största behållning, då lovande hemmahoppet CK Wanos egen Tommy Prim korsar mållinjen först av alla efter en rafflande spurtstrid på upploppet. Unge herr Prim har fått allt fler rubriker på sistone, och många förståsigpåare tror att grabben har framtiden för sig.

ANNONS

Varberg är en av få städer i landet som inte haft avgiftsbelagd parkering i centrum, men i takt med den ökande bilismen har även parkeringsproblemen ökat. Frågan om en eventuell uppsättning av P-automater i Varbergs centrum har dock splittrat herrar beslutsfattare. Utredningskommittén har med sex röster mot två beslutat förorda parkeringsautomater. Man möter dock hårt motstånd från flera tunga instanser. Byggnadsnämnden säger blankt nej och menar att det är helt orimligt att turiststäder skall påtvingas P-automater året runt då de endast kan vara befogade under en kort trafiktopp under sommaren. Även hälsovårdsnämnden är emot och menar att centrum borde vara bilfritt, och att P-automater helt enkelt är för fula att ha i stadsbilden. Punkt slut, liksom…

På tal om bilar och parkeringsplatser tycks vi gå mot allt mindre bilar. I HN:s bil-bilaga, som traditionsenligt dyker upp såhär års, finner vi många nya kompakta modeller från bland annat Datsun, Simca, Daf, Skoda och inte minst (men kanske populärast) Fiat, vars 128-modell haft stora framgångar på sistone. HN har dock valt att lyfta fram nya Peugeot 104, som faktiskt är just minst, åtminstone bland de nya fyrdörrarsmodellerna. För 17 300 kr får ni en garanterat flärdfri bil, 358 cm lång och därmed sannolikt möjlig att parkera även i Varberg. Motorn har hästkrafter, oklart hur många, men accelerationen är i alla fall 0-100 på 20 sekunder om det inte blåser.

ANNONS
ANNONS