Jan-Olof Nilsson: Stigande brottslighet oroar polis och allmänhet

Halland för 50 år sedan. 15-21/4 1973.

ANNONS
LocationHalland||

Så var det då både klubbat, klart och bestämt att Falkenbergs lasarett skall omvandlas till så kallad vårdcentral. Beslutet fattades vid tisdagens landsting med röstsiffrorna 37 – 10. På bordet låg även ett kompromissförslag i vilket kirurgavdelningen skulle få vara kvar. Bland de oppositionella heter det att det är fel att tvinga på falkenbergarna en ”sjukvårdsreform” som de motsätter sig. Vidare att påståendet att falkenbergarna inte varit mottagliga för information inte stämmer, utan att dessa snarare haft full klart för sig att det i realiteten handlar om en nedläggning. Det faktum att såväl Strömstad som Lysekil, två betydligt mindre städer, kunnat behålla sina lasarett, tas också upp i sammanhanget.

ANNONS

Den tilltagande brottsligheten i Varberg oroar både polis och allmänhet. Antalet registrerade kriminalbrott i Varberg är i dagsläget 170 fler än i vid motsvarande tid i fjol. Faktum är att Varberg ligger på en föga smickrande 22 plats bland landets mest brottsliga distrikt, medan exempelvis det uppenbarligen mer fridsamma Falkenberg återfinns först på 91 plats av de totalt 119 polisdistrikten. Snart kommer 405 nytillkomna poliser att placeras ut i landet. Varberg har ansökt om sju nya tjänster, men fått besked att man får nöja sig med en enda. Tilläggas skall att distriktet får sedvanlig förstärkning med en kriminalpolis och tre ordningspoliser till semestersäsongen då horder av ”ullharar” och andra badgäster plägar gästa staden.

HSB:s fleråriga bostadprojekt ute på Hjortsberg har till slut gått i mål, och de sista flyttlådorna står nu redo att packas upp här i Falkenbergs södra utkanter. Byggnationen startade redan i september 1970. Tämligen snart stod de första tvåvåningshusen klara, men man har skyndat långsamt. För ett år sedan var sex av de tolv husen färdiga, och först idag är alltså alla hus byggda och samtliga 156 lägenheter sålda. Insatsen varierar mellan 3000 och 7500 kr. Därtill kommer förstås hyran vilken vid inflyttningen ligger på 279 kr i månaden för en enrummare med kokvrå, medan man för en fyrarumslägenhet med kök får betala 692 kr per månad.

ANNONS

Det är väl ordnat för ungarna i området, som till största delen är bilfritt. Således finns här lekplatser för varje husgrupp och en större gemensam samt fotbollsplan, tennisplan och en mindre kälkbacke. Ja, faktiskt finns här till och med utrymme för bordtennis i den så kallade ”Stellan-salen”. Därtill har Falkenbergs kommun precis ställt i ordning 33 kolonilotter i anslutning till området.

ANNONS