Jan Olof nilsson
Krönikör
Jan Olof nilsson Krönikör Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Ständigt detta hångel på minigolfbanorna

Halland för 50 år sedan. 23-29/9 1973.

ANNONS
LocationHalland|

Inför seriestarten av handbollens div III konstaterar vi att det sannolikt inte kommer att bli någon seriesegrare denna säsong. Inför premiären är det mest jämmer och elände bland lagens tränare och ledare. ”Nej, inte har väl vi någon chans”, låter det lite varstans. På sin höjd kan man undvika nedflyttning… men då får man allt ha tur. Nåväl, till slut tar ändå Orions Karl-Gustav Johansson bladet från munnen och förklarar att hans lag faktiskt siktar på att vinna serien. Skönt att höra att det kanske kan bli lite spänning i Falkenbergs idrottshall även denna säsong, nu när derbynas tid är förbi. Som bekant har ju lokalkonkurrenten Örnen lagt ner herrlaget i år. Och Karl-Gustav verkar ha fog för sin optimism, då Orion rivstartar med att krossa Överås/Speed med 15-7, efter osannolika 12 mål av Leif ”Loffe” Johansson!

ANNONS

Veckan präglas i övrigt mycket av kung Gustaf VI Adolfs begravning. Även Halland representeras under sorgehögtidligheterna i huvudstaden, kanske mest påtagligt genom den trupp om 50 hemvärnsmän som rest upp för att bilda häck intill Riddarhustorget när kistan passerar förbi.

Den nya motorsporten rallycross tycks vara här för att stanna. Länge ser det ut som att Falkenbergs Motorklubbs andra rallycross-gala skall gå samma väg som den första och sluta i lervälling och publiktapp. Men så slutar det regna, och när även solen gjort sitt och första heatet vinkats iväg, har hela 4 000 åskådare tagit sig till Glostorpsbanan i Vessigebro för att se bilar och förare braka samman på ett sätt man aldrig upplevt förut. Stor publikfavorit blir Åke ”Bryggarn” Andersson, som vinner alla sina heat i utklassningsstil.

På tal om bullrande motorer har Hälsovårdsnämnden i Falkenberg fått in en skrivelse i vilken det klagas på ett tilltagande busliv kring minigolfbanan vid Ljungholmsvägen. Området uppges ha blivit en samlingsplats för, som det uttrycks, ”motorcykelbärande ungdom”. Exakt vilka motorcyklar ungdomarna bär omkring på där borta är oklart i skrivande stund. Säkert nåt japanskt märke, då ju dessa börjat ta över gatubilden från de gamla engelska fabrikaten som Triumph och Norton. Vid sidan av störande motorcyklar har även så kallat hångel observerats i området. ”När hånglandet nått ett visst stadium, vältrar sig ungdomarna över den låga barriär som omger golfbanan, för att sedan bakom denna fortsätta sina övningar”, heter det i skrivelsen – som uppenbarligen baseras på platsbundna detaljstudier Nämnden lämnar dock skrivelsen utan åtgärd, då man menar att i den mån hånglandet och bullrandet är en samhällsfråga, så torde det snarare vara en polisiär sådan.

ANNONS
ANNONS