Jan Olof nilsson
Krönikör
Jan Olof nilsson Krönikör Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Spektakulärt kul kulrekord i Falkenberg

Halland för 50 år sedan. 20-26/5 1973.

ANNONS
|

Det är inte var dag det sätts världsrekord i Falkenberg, särskilt inte i kulstötning. Men nu sker det, och vi kommer nog aldrig få uppleva något liknande. Rekordnoteringen mäter nämligen hela 4,5 mil, vilket är lika långt som mellan Halmstad och Falkenberg… ta och ge någon meter. Inte så konstigt kanske, då det är just mellan dessa orter kulan stöts. Exakt klockan 04:15 den 23 maj 1973 skickas den första projektilen iväg från Kattegattskolans parkering i nordlig riktning. Att den sedan stöts väldigt många gånger till och av ett flertal atleter på sin väg till Ätrastaden är ju ganska självklart när man tänker efter, för hur skulle man annars få iväg en jättetung kula hela 4,5 mil? Då motorvägen ännu bara befinner sig på planeringsstadiet och den befintliga E-6:an är trång och full av bilar nyttjas istället den vackra kustvägen. Ett bra val, kan tyckas. Sista stöten landar på gymnasieskolan i Falkenberg, och om någon fortfarande undrar så är det alltså skolungdomar som svarar för bedriften. Det är liksom sådant de har för sig den här tiden på året, ungdomarna. Särskilt sådana som går sista året på gymnasiet.

ANNONS

”Tänt var det här!” Ja, nu sprängs den första salvan i området som skall hysa det stora sågverket i Värö. Och den som får äran att trycka på knappen blir direktör Gösta Edström vid SSSF assisterad av sprängarbasen Sylve Lundh. Sågverket, som beräknas kosta 75 miljoner kr inklusive den maskinella utrustningen, är tänkt att tas i bruk hösten 1974. Omkring 125 personer beräknas få fast anställning på sågen när allt är klart.

Falkenbergs FF öser in mål i Div VI grupp 3, och förhoppningen bland supportrarna är förstås nu att den tunga degraderingen till lägsta divisionen blir så kortvarig som möjligt. Efter delad pott med Långås i seriepremiären har det alltså lossnat ordentligt och FFF har nu gjort hela 45 mål på totalt sju matcher, varav tre nu senast hemma mot tappert kämpande IFK Bänared. Bäst i Ätrastaden just nu är emellertid Arvidstorps IK som delar andraplatsen i Hallandsfyran tillsammans med meriterade lag som Norvalla och Alet.

Den ärevördiga rätten pyttipanna har blivit ett aningen oväntat konkurrensmedel på Falkenbergs dansställen, där man nu försöker överträffa, eller snarare underträffa, varandras bud i ett gammalt hederligt priskrig. På Club Herman, där man i helgen kan dansa till populära Chinoxs och Trio Me´ Brogren bjuds pytten ut för en femma jämnt medan Diskotek Gustaf Bratt rear ut pytten för den pyttelilla kostnaden om blott två kronor. ”Kittlar dödsskönt i kistan”, för att citera en känd björn.

ANNONS
ANNONS