Jan-Olof Nilsson: Sovjets ambassadör testar Monarkcyklar

Halland för 50 år sedan. 11-17/3 1973.

ANNONS
LocationHalland||

De flesta är nog fullt upptagna med sina arbeten och vardagens alla göromål, men de som är mitt inne i frukosten sätter nog morgonkaffet i vrångstrupen när den sovjetiska flaggan plötsligt hissas över Ågårdsområdet. Men lugn, bara lugn, det är inte revolutionen som kommit. Men ryssen är likväl här… och för ovanlighetens skull har han kommit på inbjudan. Michail Danilovitj Jakovlev är namnet, sovjetisk ambassadör i Sverige, för närvarande på rundresa i trakten, ledsagad av landshövding Yngve Holmberg. Det är sannerligen inte varje dag vi får besök av ryska ambassadörer här i Halland, så självklart vill man visa upp vad man har. Man börjar som sig bör på Falkens bryggeri i Falkenberg, där Erland Skantze bjussar på bira och visar runt. Snabbt vidare mot Rossared och hushållningssällskapets försöksgård, där ambassadören låter sig imponeras av den nya mjölkningskarusellen. Den halländska rundturen avslutas i Varberg, där Jakovlev får testa en av den svenska försvarsindustrins heligaste reliker och trotjänare – Monarks robusta och uppdaterade armécykel, specialbygd för länkning.

ANNONS

Påskbrasorna börjar så sakteliga tar form på olika platser i Falkenberg, men de av er som tänkt ordna med en påskbrasa vid Netas berg behöver inte göra er besvär. Hälsovårdsnämnden har nämligen tröttnat på nedskräpningen i området och beslutat förbjuda den traditionella påskbrasan. Saken är ju den att det inte enbart är ris och kvistar man eldar med utan allt som kan brinna, och därtill en hel del som inte kan det. Nämnden har den senaste tiden låtit elda upp två brasor med huvudsakligen skräp på Netas och man tänker inte acceptera mer jobb med detta. Miljöskyddslagen ger utrymme för ganska hårda straff när det kommer till nedskräpning, meddelas det. Skyltar har satts upp i området för att ingen skall sväva i okunnighet om vad som gäller. Nu är det förstås flera andra påskbrasor på gång i Falkenberg, och efter vad vi förstått har man kommit särskilt långt med högen på Västra Gärdet som börjat anta smått bibliska proportioner.

Efter den enorma massafabriken, Värö Bruk, är det nu dags att starta nästa jätteprojekt i området. Redan i april skall terrasseringsarbetet på den mark där det stora sågverket skall ligga vara i full gång, heter det. Byggnadsarbetet skall sedan pågå konstant fram till senhösten 1974, och under den mest intensiva perioden räknar man med att nästan 400 byggnadsarbetare kommer att vara sysselsatta med sågverksbygget.

ANNONS
ANNONS