Jan-Olof Nilsson: Slutet närmar sig för Linds tobaksaffär

Halland för 50 år sedan. 16-22/9 1973.

ANNONS
LocationHalland||

Olycksstatistiken på vägarna är fortsatt förskräckande, men många lovvärda initiativ tas ändå för att utbilda trafikanterna i rätt riktning. Ett av dessa är tävlingen ”Ungdomens Rattmästare”, som nu åter arrangeras i Falkenberg. Deltagarna, som skall vara mellan 18 och 25 år, delas in i olika klasser utifrån erfarenhet. Och så finns det förstås en särskild damklass. Kanske inte så mycket för damernas egen skull som för herrarnas, då övertron på den egna förmågan torde vara större bland de sistnämnda. Och att tvingas se sig besegrad av en dam i tävlingar som rör det här med bilar… ja, ni förstår ju själva! Segrarna i respektive klass går till distriktsfinal innan det blir dags för den stora finalen. Och det man tävlar om är en resa till Vauxhalls fabriker i England. Mallorca vore förstås att föredra, men man kan inte få allt.

ANNONS

Att hitta till Ätrans samhälle har väl inte varit överdrivet svårt för den ”utsocknes” som haft ärende i nämnda riktning. Väl där har det dock varit värre, då samhället saknat gatuskyltar. Nu har dock sådana satts upp i alla strategiska korsningar. Samtidigt har vägföreningen utfört omfattande asfalteringsarbeten, så att i princip alla gator i Ätran numera har en ordentlig ytbeläggning. Kompletterande arbeten med uppsättning av ny gatubelysning fulländar intrycket av en rejäl upprustning i samhället.

Militärkuppen i Chile väcker avsky och förstämning världen över. En hel del svenskar har sedan tidigare varit engagerade i bistånds- och solidaritetsarbete i landet, även några hallänningar, bland annat från Varbergs- och Falkenbergstrakten. Många, såväl biståndsarbetare som politiska flyktingar, har sökt sin tillflykt till ambassaden i Santiago, varifrån man försöker ta sig ut ur landet. En familj från Falkenberg uppges kunna åka hem på fredag. Däremot har ambassaden ännu inte haft kontakt med Svante Grände från Tvååker, som tros befinna sig i landets södra delar.

Många handlar sin tobak där, andra sin tidning. Och så är det förstås tipset, vem vill missa det? Hur som helst, alla ni som haft för vana att slinka in till fru Emy Bengtsson på Linds tobaksaffär i Falkenberg får skynda er om ni skall hinna med ett sista besök. För nu ringer klockan för den anrika affären på Stationsgatan. ”Nog känns det lite vemodigt att efter 43 år i branschen behöva ge upp för att lämna företräde åt grävskoporna”, säger Emy och förklarar att hon tvingas stänga butiken vid månadsskiftet. Kommunen har tidigare meddelat att man avser riva byggnaden. ”Det är främst byggnadens placering mitt i den idylliska Badhusparken vi finner olämplig”, heter det från fastighetskontoret.

ANNONS
ANNONS