Jan Olof nilsson
Krönikör
Jan Olof nilsson Krönikör Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Skyltkaos Valfläsk och söndagsstek med gurka

Halland för 50 år sedan. 9-15/9 1973.

ANNONS
LocationHalland||

Att det stundar ett val har nog ingen kunnat undgå vid det här laget. Valpropagandan hörs och syns på både gator och torg, men det är inte bara partierna som är på hugget. Även konditorier och restauranger tävlar om väljarnas gunst med hjälp av lockande skyltar och annonser om valfläsk och annan förplägnad. För när man ändå skall promenera bort till vallokalerna kan man ju slinka in på en kopp, eller några revbensspjäll efter att man gjort sin samhälleliga plikt. Längst går kanske EPA i Falkenberg, som lockar med söndagsstek på kalv med inlagd gurka och alla tillbehör för blott 8 kr och 50 öre under valdagen. Brylépudding med vispgrädde till efterrätt, om någon undrar. Men det bästa är kanske att man även erbjuder gratis ”barnparkering” medan ni är iväg och röstar. Det blir bland annat filmvisning och glass åt de parkerade ungarna, lovar man. Ett annorlunda initiativ tas i Askome, där hembygdsföreningen ordnar med poängpromenad i samband med valet. Utgångspunkt blir den gamla skolan, som även fungerar som vallokal. Så får vi väl hoppas att valsedlarna inte förväxlas med svarslapparna, och tvärtom.

ANNONS

Och så tvingas vi konstatera att säsongsavslutningen på dansbanan Solbacken i Kungsäter slutade i ett smärre tumult. Polisstyrkan, som kallades dit när det började spåra ur, uppges ha mötts av en stor grupp berusade ungdomar som gick till attack, varvid polisbilen vandaliserades. Bland övrig halländsk brottslighet denna helg märks ett knivbeväpnat choklad-rån samt ett tillslag mot en liga som specialiserat sig på att länsa enarmade banditer med hjälp av strumpstickor. Banditer som rånar banditer, med andra ord.

Kampen i de halländska fotbollsserierna går in i ett avgörande skede, så ock i division VI grupp 3, där Falkenbergs FF i helgen besegrar Älvena med 8-4 samtidigt som Vessigebro bara får oavgjort 0-0 borta mot Kalvsjöholm. Falkenbergs FF har därmed bara ett poäng upp till serieledarna och förhoppningarna om en snabb återkomst till femman lever vidare.

Avslutningsvis måste vi påminna om att den gamla hederliga N-skylten, som ni haft fastskruvad på kofångaren till den gamla Amazonen eller Saaben, nu obönhörligen måste bytas. Efter den sista september blir det böter. Svårt att säga vad som är värst – att man inte får stoltsera med den fina symbolen för Halland, eller att man inte längre kommer att veta helt säkert om det är en skåning eller stockholmare som kör så odugligt där framme. De nya skyltarna består ju av tre bokstäver följt av lika många siffror och ingendera av dem ger minsta ledtråd om var ägaren är folkbokförd.

ANNONS
ANNONS