Jan Olof nilsson
Krönikör
Jan Olof nilsson Krönikör Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Skottdrama i de halländska skogarna

Halland för 50 år sedan. 14-20/10 1973.

ANNONS
LocationHalland|
|

Från den alltid lika efterlängtade älgjakten i de halländska skogarna kan meddelas att ivern och skottvilligheten varit stor på sina håll, kanske allra mest i ett jaktområde i de norra delarna av länet, där någon lyckades skjuta en… sommarstuga! Stugans ägare var för övrigt hemma vid tillfället, och kulan, som återfunnits inne i stugan, kan återfås mot beskrivning, meddelar polisen. Exakt vad en nyskjuten halländsk sommarstuga kostar per kilo vete fåglarna, men Kvantum i Varberg annonserar i alla fall om älgfärs för 17:90, älgbringa för 10:90 och älgbiff av innanlår för 29:90. Allt räknat i kilo.

Vi håller oss kvar i skogarna. I Torstorp, på den framtida utslagsplatsen för hål 16 och med en makalös utsikt mot Grimsjön, tas nämligen nu till slut det första historiska spadtaget för Varbergs golfbana. Det är landshövdingen, Yngve Holmberg, som fått äran att greppa spaden och lyfta den för dagen ganska moderata torvan. Trogna läsare kan nog dra sig till minnes att vi skrivit om golfbanan förut… närmare bestämt i 40 års tid! Ja, så länge har en golfbana i Varbergsområdet varit på tapeten! Det var en grupp varbergare med dåvarande stadsingenjör Josef Lager i spetsen som redan 1933 lade fram ett förslag att anlägga en bana på de södra utmarkerna. Det gick, som ni förstår, åt pipsvängen. Liksom alla senare försök i samma riktning. Nåväl, bättre sent än aldrig. Och nu skall det äntligen ske.

ANNONS

Så mycket till golfväder är det förstås inte, för knappt hinner första spadtaget tas innan det är dags att plocka fram snöskyffeln. På torsdagsmorgonen vaknar vi nämligen upp i ett härligt vinterlandskap. Särskilt fint är det i skidmetropolen Åkulla med några minusgrader och 15 cm nysnö vid friluftsgården. Vägmästare Gillis Öhnedal i Varberg berättar att han själv bara jobbat här i tre år, men att han ”snackat med gubbarna, och de säger att de inte kan minnas att vintern varit så tidigt ute någon gång.” Det har den säkert, men tidigt är det och knappast någon har väl hunnit få på vinterdäcken såhär års. Flera smärre olyckor rapporteras i snöfallets spår, och i Falkenberg har en lastbil fastnat just där det är som sämst, det vill säga i Bräckeviadukten. Det tidiga snöfallet ställer även till det i fotbollsserierna. Ett flertal matcher ställs omedelbart in och fler väntas snart gå samma väg.

Militärkuppen i Chile och fängslandet och avrättningarna av oppositionella fortsätter att väcka avsky, även här hemmavid. Nu aviseras att Amnesty och elever vid Katrinebergs Folkhögskola kommer att genomföra en manifestation till förmån för terrorns offer med bland annat bössinsamling och utdelning av flygblad inne i Falkenberg under kommande helg.

ANNONS
ANNONS