Jan-Olof Nilsson: Pop, progg och Tage Erlander under julgranen

Halland för 50 år sedan. 17-23/12 1972.

ANNONS
LocationHalland||

Mitt i julrushen hårdnar striden kring det planerade Wesselsvaruhuset i Falkenberg. Som bekant har Åhlen & Holm köpt den stora Pellyfabriken i syfte att uppföra ett större varuhus. Fabriken flyttar samtidigt till Smedjeholm, är det tänkt. Alltsedan planerna offentliggjordes har oron spridit sig bland Falkenbergs köpmän, vilka nu satt samman en skrivelse till länsstyrelsen för att försöka stoppa planerna. Sammanfattningsvis oroar man sig för att etableringen av ett så stort varuhus kan leda till omfattande arbetslöshet bland affärsanställda och företagare i Falkenberg. För att ytterligare komplicera saken finns det, som bekant, långtgående planer på ett ”Köpmännens Hus” i centrala delen av staden. En ganska kraftfull och skadlig överetablering hotar nu, enligt många. Fortsättning lär följa.

ANNONS

När vinterstormarna sveper in från väst är Vin & Spritcentralens byggarbetsplats vid hamninloppet i Falkenberg ganska välventilerad och på gränsen till kylig, låter vår utsände meddela. Anledningen till besöket där ute är att den stora kajen till den framtida fabriken nu är färdig och besiktigad. Om herrarna mätt rätt är den ganska exakt 70 m lång, vilket borde räcka, även för den törstige. En missräkning är det förstås, att utfyllnaden av själva fabrikstomten mot Skrea strand stoppats. Utfyllnadsmaterialet sugs upp från havsbotten inom den danska zonen, men vädret har varit så hårt och förhållandena så riskabla att man beslutat att arbetet inte skall återupptas innan våren.

Och så hastar vi in på Lundgrens Bokhandel i Varberg för de sista julklappsinköpen. Julhandelns verkliga storsäljare är förre statsministern Tage Erlanders memoarer, men även verk av årets nobelpristagare Heinrich Böll går bra, liksom Fredrik Forsythes nya thriller, Schakalen. Vidare till Skiv-Huset, där vi snabbt sliter åt oss Gilbert O’Sullivans senaste skiva åt tonårsflickan. Man vet ju aldrig, i morgon kan den vara slutsåld. Den irländske sångaren och kompositören har slagit igenom stort i Sverige, inte minst tack vare hitlåten ”Matrimony”, och efter framträdandet i Hylands Hörna tidigare i höst är han hetare än någonsin, även bland den äldre generationen. För ett vet vi: har man uppträtt i Hylands Hörna så är man att räkna med… Samtidigt är vi mitt inne i proggens motsägelsefulla tidevarv, så även ”Hoola, Bandola, Band”, ”Träd, Gräs och Stenar” och ”Södra Bergens Balalaikor” säljer en och annan skiva under julkommersen, även om man väl knappt vågar erkänna det själva.

ANNONS
ANNONS