Jan Olof nilsson
Krönikör
Jan Olof nilsson Krönikör Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Oroligheter vid förstamajfirandet i Varberg

Halland för 50 år sedan 29/4-5/5 1973.

ANNONS
LocationHalland||

Nog för att den lokala FNL-gruppens olika arrangemang i Varberg blivit störda av vissa bil- och MC-burna grupper förut, inte minst under första maj. Men i år spårar det ur fullständigt. De första varningssignalerna kommer klockan 11:20, då polisen nås av rapporter om att en stor grupp om ca 150 ungdomar i bil, men framför allt på motorcyklar setts på väg söderut från Göteborg, sannolikt med Varberg som mål. Istället för den tilltänkta demonstrationen i Brunnsparken tvingas nu medlemmarna i FNL-gruppen barrikadera sig i Alternativ Kulturs lokaler. Angriparna roar sig med att krossa fönsterrutor och lyckas senare även tränga sig in i Folkets Hus, där de välter statyn på Hjalmar Branting innan de till slut drar vidare mot Borås.

ANNONS

Efteråt får Varbergspolisen svidande kritik för att man inte kunnat kontrollera situationen bättre och stoppat hoten och skadegörelsen. En pressad polismästare försvarar sig: ”Genom att kalla in pågående personal något tidigare fick vi sammanlagt ihop totalt ett tiotal man. Och oavsett om det är tio eller 19 man, så kan en sådan styrka ingenting göra mot 150 – 200 slagverktygsbeväpnade ungdomar. Mot den bakgrunden har jag sagt till de FNL:are som ringt mig att det var bäst som hände, det vill säga att demonstrationen avlystes och att Göteborgsungdomarna fick ge sig iväg.

Vid sidan om oroligheterna genomför ändå arbetarrörelsens organisationer sitt planerade demonstrationståg till Pilhagen. På plakaten kan vi i år läsa budskap som ”Solidaritet med jordens förtryckta”, men även mer närliggande krav på ”Ökad anställningstrygghet” och ”Bättre arbetsmiljö”.

Vad kan man göra med 14 kilometer brädor? Bygga en ark, kanske? Eller en jättelång badbrygga åt ungarna? Bröderna Albert och Arne Stendlert valde att bygga ett spalje-tak till sitt nya möbelvaruhus vid Lassabacka i Varberg. BS-möbler blir ett av Västsveriges allra största, 36 X 107 meter och med en utställningslokal om hela 2700 kvm. Butiken öppnar nu på lördag om ni har vägarna förbi. Och det räknar innehavarna att många har, här strax intill Varbergs livligast trafikerade korsning. Bröderna förklarar att man väntat i fyra år på att kunna köpa just denna tomt, och att man räknat med att upptagningsområdet för ett möbelvaruhus av denna sort sträcker sig åtminstone 15 mil från Varberg.

ANNONS

ANNONS