Nina Persson: Obegränsat med glass – det är livet, mamma!

Jag var länge en motståndare till all inclusive.

ANNONS
LocationHalland||

Det är tidig lördagsmorgon och jag står i köket och mosar en banan till frukostgröten. En något övermogen sådan – men ack så perfekt för ändamålet. En banan som faktiskt har rest med oss hela vägen från Mallorca. Från soliga och vårprunkande Palma, där vi har tillbringat fyra dagar på påsklovet. Gröten jag ska göra till frukost denna morgon, skiljer sig också ganska mycket från de gångna dagarnas utbud. Ugnsbakad gröt med kvarg är nämligen inte så vanligt förekommande på en all inclusive-buffé på ett medelklasshotell på Mallorca. För är det något vi har kalasat på i veckan, så är det just detta.

ANNONS

Jag var länge en motståndare till all inclusive. Likt många andra har jag hävdat, att det som är charmen med att komma till ett annat land, är att leta restauranger och prova olika sorters inhemsk mat. Och jag är absolut benägen att fortfarande instämma i detta resonemang. Att strosa runt på kvällarna och spana efter den mysigaste tavernan i området – ja, det har sin tjusning. Absolut! Men det kräver också en hel del energi att leta efter matställen, och inte veta om maten kommer om tio minuter eller om en dryg timma. Man har heller inte riktig koll på hur budgeten för resan kommer se ut, då det är lätt att det springer iväg ekonomiskt. Speciellt om man har två tonårskillar med sig, som är hungriga. Typ jämt.

Ni anar kanske redan nu att jag har blivit något av en förespråkare för detta koncept, och jag måste faktiskt försvara det oförtjänt dåliga rykte som det ofta har haft genom åren. Vi har testat flera hotell i olika länder de senaste åren, och är för det allra mesta väldigt nöjda. Lokala råvaror tillagade och upplagda på fantastiska sätt. Inte enbart skolbespisningskänsla med varianter av pastagratänger och torra pizzabitar, som nog många först tänker på. Visst, det var ”barnkalasmat” – som sönerna kallade det – med korv och hamburgare på snacksbuffén på eftermiddagarna, men det finns ju de som uppskattar det också. Även vår familj. En skön och avkopplande semester är när alla är mätta och glada, och där man som förälder slipper slå knut på sig själv. Så tänker jag.

ANNONS

Med blott fyra dagar på ett all inclusive-hotell behöver man inte heller ha några direkta riktlinjer när det gäller intag av nutella eller läsk. Vare sig för barn eller vuxna. Bara ät liksom! Och yngste sonen utbrast lyckligt vid poolen en dag; ”Alltså, fri Pepsi Max och obegränsat med glass – det är livet, mamma!”. Inte bara barnen var lyckliga dessa dagar. Att kunna dricka cava och äta små bakelser till mellanmål, det gör även en mamma sprudlande glad. För att inte tala om hur skönt det är att slippa planera utfodring av familj – ett ständigt vardagsprojekt i vanliga fall. Och efter några dagar i detta paradis känns det ändå rätt ok att äta gröt till frukost igen. Utan cava, men med en solmogen banan från Mallorca.

ANNONS