Jan-Olof Nilsson: Nya varuhuset lockar med kåldolmar och Björn Borg

Halland för 50 år sedan. 20-26/4 1974.

ANNONS

Efter sju år blir det äntligen hemmaseger i finalen av Lion Ferrys, och Hallands Nyheters populära talangjakt ombord på Europafärjan. Det är skönsjungande Varbergsgymnasisten Britta Johansson som tar hem segern i hård kamp med sju andra finalister som kvalificerat sig i tidigare omgångar. Domarna och publiken är dock helt eniga om att 16-åringen från Trönninge är bäst bland de tävlande i finalen. Så får vi väl se vad framtiden bär med sig för talangen. Vi har ju sett åtminstone ett riktigt rejält genombrott ombord på Europafärjan genom åren, då sångerskan Siv Inger från Laholm vann tävlingen och därefter hamnade på Svensktoppen. Och så småningom även slog igenom i Västtyskland.

ANNONS

Två veckor efter invigningen har det nya Wesselsvaruhuset i Falkenberg fortsatt nyhetens behag. Vi vågar oss inte på några prisjämförelser med konkurrenterna riktigt än utan nöjer oss med att konstatera att utbudet är brett. Således finner vi såväl egenstyckade fläskkotletter för 12:62 kg som T-shirts med bild på Björn Borg för 17:90 i hyllorna. Och i baren kan man käka kåldolmar med lingon för 5:95. Många har oroat sig för hur det skall gå för handeln nere i centrum, och knappt har jätten uppe vid Klockaregatan hunnit bli varm under västen innan vi nås av beskedet att en av stadens mest anrika herrekiperingsaffärer skall läggas ner. Det rör sig om Einar Perssons herrekipering som startade redan 1937 och flyttade in i sina nuvarande lokaler på Storgatan vid Rådhustorget 1939. Einar Persson förklarar emellertid att det inte är den hårdnande konkurrensen som tvingar honom att lägga ner, utan att han helt enkelt drar sig tillbaka med ålderns rätt. 20 % rabatt på hela lagret av moderna kvalitetskläder gäller under utförsäljningen, såvida ni inte föredrar en T-shirt med bild på Björn Borg.

Nu har centrumhandeln dessutom blivit av med 50 parkeringsplatser i anslutning till Stortorget, då det pågående bygget av det nya Systembolaget tagit marken i anspråk. Uppsättningen av 20 nya parkeringsautomater på torget kompenserar förstås något. Särskilt som det blir korttidsparkering, vilket man hoppas skall sätta snurr på ruljangsen. En 37:a Explorer går trots allt ganska snabbt att inhandla, likaså en halv special i korvalådan. Ja, en fika på Stålboms, EPA, Domus eller rentav Ritz ligger nog också inom rimlighetens gräns. Hur som helst lär vi få anledning att återkomma i frågan om parkeringssituationen på Stortorget.

ANNONS
ANNONS