Jan-Olof Nilsson: Mörka gator och snabba duschar

Halland för 50 år sedan. 2-8/12 1973.

ANNONS
LocationHalland|

Falkenbergs köpmän följer Varbergs exempel och samlas nu tillsammans med de kommunala myndigheterna kring en gemensam sparkampanj för att bemöta ”oljekrisen”. Och med ens blir allt lite mörkare, tristare och kallare. Således släcks nu varannan gatlampa och i princip all fasadbelysning i stan, inklusive kyrkornas. För att det inte skall bli alltför deprimerande tillåts ljusdekorationerna längs Nygatan och Storgatan vara kvar, men de får bara vara tända mellan 16:00 och 18:30 på vardagar och mellan 10:00 och 20:00 på söndagar. Samtidigt översköljs vi av samhällspropaganda i annonser, broschyrer och skyltar av typen: ”Släck ljuset”, ”sänk temperaturen”, ”tvätta inte i onödan”, duscha kallt, gärna med långkalsonger”, ”klipp ett får”, ”sticka raggsockor” och ”låt bilen stå”. Efterlevnaden av det sistnämnda är väl lite si och så i både Falkenberg och Varberg, men hur skall man kunna ta sig till Åkulla Friluftsgård utan bil? Trots förmaningarna lockar den traditionella tomtepromenaden där i skogen stort deltagande med mellan fem- och sextusen besökare, inräknat Mulletrollet och en hel drös tomtenissar längs promenadslingan. Och, tro det eller ej, dagen till ära ligger hela Åkulla inbäddat i ett täcke av alldeles vit snö! Frånsett där man spillt glögg…

ANNONS

Nej, det blir inget ”porrande” på Automobilen vid E6, norr om Skogstorp. Detta står klart sedan hälsovårdsnämnden i Falkenberg tagit ställning till en ansökan rörande dels striptease, dels så kallad ”pornografisk föreställning”. Båda aktiviteterna får ett kraftfull NEJ från nämnden som avslår det hela av framför allt hygieniska skäl, då man menar att lokalerna helt enkelt inte uppfyller kraven på tvätt- och duschmöjligheter för dem som skall utföra aktiviteterna. Nämnden menar vidare att man inte önskar någon ytterligare utökning av verksamheten på Automobilen, då man står i begrepp att kräva en utbyggnad av de sanitära anordningarna på hela området. Porr-föreställningen är bara en i en lång rad arrangemang som planerats på Automobilen, med varierande framgång.

Tvätt- och duschmöjligheter saknas även på Fegens brandstation, där Ätrans Borgarbrandkår huserar. Men nu skall det bli ändring på det. I veckan får kåren klartecken att riva det karakteristiska slangtornet och i stället bygga personalrum, omklädningsrum, hygienutrymmen och pentry. Kåren består i dagsläget av 15 man, varav tre befäl, ledda av kårchef Erik Pettersson. Slangtornet skall rivas framåt våren, då alltså Fegen förlorar ett kärt landmärke. Slangarna torkas numera centralt inne i Falkenberg, så något eget torn är inte längre nödvändigt. Vi förfogar över 3 000 m slang, så risken att vi skulle bli utan är obefintlig, avslutar kårchefen.

ANNONS
ANNONS