Jan Olof nilssonKrönikör
Jan Olof nilssonKrönikör Bild: Ola Folkesson

Melonen är ett bär, låt vara ett väldigt stort

Halland för 50 år sedan. 18 – 24/3 1973.

ANNONS
LocationHalland||

Falkenbergs kanske vackraste och mest kända siluett kommer att försvinna. Detta står klart sedan ledningen för Bryggeri AB Falken nu slutgiltigt låtit meddela i tur och ordning kommunstyrelsen, byggnadsnämnden och pressen att man inte längre har användning för sina lokaler mellan Storgatan och Ågatan, det vill säga det som en gång var ett blomstrande bryggeri. Produktionen är, som bekant, flyttad till anläggningen på Ågårdsområdet, och några planer på att bevara det gamla bryggeriet finns inte. Istället planeras det för bostäder på området. ”Vi har stora utbyggnadsplaner vid Falken och därmed också ekonomiska problem”, förklarar företagschefen Erland Skantze och fortsätter: ”Vår uppgift är att tillverka dryckesvaror och inte att förvalta överflödiga fastigheter.”

ANNONS

Vill ni följa med Lasse Lönndahl till Tunisien? Ja, i så fall kan ni börja med att slinka in på antingen Capitol i Varberg eller Stadsteaterns Bio i Falkenberg där vårens husmorsfilmer nu visas. Det handlar visst om någon tävling, och 20 lyckliga får alltså följa med den skönsjungande charmören Lasse Lönndal till Nordafrika. En annan skönsjungande och charmerande Lasse, med efternamnet Berghagen, verkar som programvärd för husmorsfilmerna. Folkkäre Carl Gustaf Lindstedt är också med på ett hörn. Gratis inträde och fria varuprover i entrén så långt lagret räcker.

När vi ändå är inne på det här med skönsjungande Lassar konstaterar vi att den sistnämnde, Berghagen alltså, petades ner från svensktoppens förstaplats i lördags av en grupp som kallar sig Abba. ”Ring Ring” heter låten på allas läppar just nu. På listan finner vi även ”Omkring tiggar’n från Loussa” med Hootenanny Singers och inte minst ”Hallå du gamle indian” med Jigs.

Och så trampar vi då officiellt igång cykelsäsongen i Varberg. Att det blivit omåttligt populärt att cykla i grupp har väl inte undgått någon. Varje ort med självaktning har organiserad cykling på schemat, ofta med inbyggda poängpromenader, kontrollstationer och fikapauser längs vägen. Flitigast är kanske Korpen, och det är just Korpen som inleder säsongen i Varberg. Totalt 444 cyklister dyker upp till den så kallade Skultarundan. Och ni som skrev åtta, volt, bär, 1968, Lasse Dahlqvist och Zacharias Topelius på tipsraden skall veta att ni har ett fint pris att hämta. Efter vad vi förstått missade många fråga nummer tre, men från och med nu vet ni alla att melonen ett bär, låt vara ett väldigt stort sådant.

ANNONS
ANNONS