Jan-Olof Nilsson: Med ett sprak i apparaten vaknar vi upp

Halland för 50 år sedan. 28/-3/2 1973.

ANNONS
|

Beskedet kommer kanske inte som någon större överraskning, då företaget brottats med minskad lönsamhet en längre tid, men förstämningen är ändå påtaglig när arbetarna och tjänstemännen på Falk-Läder AB på onsdagseftermiddagen får besked att ledningen beslutat avveckla produktionen. Än är kanske inte sista ordet sagt, och verksamheten är tänkt att pågå i begränsad omfattning fram till augusti, men om inget oförutsett inträffar får de 54 anställda se sig om efter andra jobb. Det händer förstås att industrier tvingas lägga ner, men då Falk-Läder, tidigare Dan Lundgrens Läderfabrik, är Falkenbergs äldsta industri med en nästan 140-årig historia i ätrastaden, väcker beskedet om avvecklingen uppmärksamhet och känslor långt utanför de innersta kretsarna. Eftersom Pelly AB samtidigt står i begrepp att bygga en ny fabrik på Smedjeholm, har Falk-Läders ledning erbjudit Pelly att ta över lokalerna, men direktör Pelle Göransson på Pelly förklarar att man inte hunnit undersöka om lokalerna motsvarar företagets krav.

ANNONS

Med ett sprak i apparaten vaknar vi upp i ett helt nytt medialandskap. Särskilt vi hallänningar har fog för att känna oss lite märkvärdiga en morgon som denna, då Halland, den 1 februari kl 05.55, blir ett av blott tre områden i landet som får en alldeles egen radiokanal. Jönköpings län och Malmfälten i Norrland är de två andra. Projektet har realiserats på rekordtid. Beslutet togs så sent som i oktober, och sedan dess har en hel redaktion byggts upp och 21 medarbetare rekryterats – journalister och tekniker. Lokala nyheter, sport och musik svarar för merparten av sändningstiden. Frågan är bara vad folk ute i stugorna kommer att säga när de inser att de nu missar såväl ”Västkvarten” som omåttligt populära ”Gomorron” med Bibi- och Pekka Langer. I stora delar av länet går det nämligen inte längre att ratta in det ordinarie P3-programmet under de tider Radio Halland sänder. Nåväl, vi får väl se hur det blir framöver, då Radio Halland endast sänds på försök, och det hela skall utvärderas i juni.

Narkotikamissbruket fortsätter att sprida sig och har blivit ett allt större samhällsproblem. Det stora tillslaget nere i Halmstad härförleden har vuxit bortom utredarnas kontroll. Hittills har ett 40-tal personer anhållits och 13 åtalats. Då polishusets arrester är fulla får man nu vända sig till kringliggande städer för att hysa alla. Några åtalade har körts ända bort till Kristianstad.

ANNONS
ANNONS