Jan Olof nilsson
Krönikör
Jan Olof nilsson Krönikör Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Med biceps som låren på en elefanthanne

Halland för 50 år sedan. 30/9-6/10 1973.

ANNONS
LocationHalland|
|

Så var de här, ”några av världens mest fruktansvärda män”, de blodtörstiga råskinnen från vidderna som äter hundvalpar till frukost och ståtar med biceps stora som låret på en välvuxen elefanthanne. Ja, åtminstone om man får tro reklamen. Vi snackar fribrottning i tajta trikåer, kryddat med något man kallar ”Honkong-våld”. För det sistnämnda svarar otäckingen ”Del Singh Gill”, vars namn vi inte vågar gå i god för. Kanhända är även Klondyke Jims namn taget, liksom Wild Angus Brayshaws och ”nakendrottningen” Miss Lees, vad vet vi? Allt är möjligt… Ja, känner ni er mogen kan ni rentav utmana någon av dessa fruktansvärda män på ett nappatag. 1 000 kr står på spel. Högst kompetente, om än även ack så skandalomsusade, boxaren Bosse Högberg, Anita Lindbloms ex, är också med i showen och har lovat låna ut högran för lite armbrytning i pausen, då alltså även Miss Lee uppträder. På torsdag gäller och smäller det! Platsen är Idrottshallen i Falkenberg, och kassorna öppnar 18:30.

ANNONS

Tyvärr missar vi kramkalaset, då det samtidigt bjuds på stor festkväll på Stadshotellet i Varberg. Arrangörerna: Rydholms Modehus, Victorins och Björcks optik har lyckats engagera svensktoppsaktuella sångerskan Inger Öst (”Rör vid mej”) och hennes manlige motpart Sten Nilsson från populära dansorkestern Sten & Stanleys. Musik, show och mode i en salig blandning står alltså på programmet. Vartenda bord i modesalongen är bokade i förväg och fler än 400 åskådare kantar cat-walken när modellerna spatserar in – inte så pjåkigt en helt vanlig torsdagskväll i oktober. Visningarna varvas med kända sångnummer av Sten och Inger och efteråt bjuder hela Sten & Stanleys orkester upp till dans. Att döma av modellernas utstyrslar blir det mycket tweed och gabardin i höst. Färgerna är varma och går i brunt, beige, vinrött och skogsgrönt. Vidare visas några urtvättade bomullsplagg, en trend som anammas av allt fler modemedvetna.

Hård konkurrens får fribrottarna och nakendrottningen i idrottshallen även av omåttligt populäre sångaren Jan Sparring, som dyker upp i Pingstkyrkan i Falkenberg samma kväll. Att Jan Sparring går hem i kyrkorna är kanske inte så konstigt, då det rör sig om andliga sånger. Men även de som aldrig satt sin fot i någon kyrka uppskattar honom, inte minst genom radion, där han hörs allt som oftast. Ja, även Jan Sparring låg som bekant på Svensktoppen tidigare i år med låten ”Nån där uppe måste gilla mig.”

ANNONS
ANNONS