Korv i bröd och lite skit i hörnen behöver inte vara så fel

Det är nog många med mig som tycker det är utmanande att bjuda hem gäster en kväll direkt efter jobbet.

ANNONS
|

Klockan har passerat midnatt och min man står vid diskbänken och städar upp efter kvällens bjudning. Den stora karaffen, som tidigare innehållit sangria, har nu enbart fruktbitar och bär kvar på botten, och han kastar dem varsamt i soporna. Som det sista spåret av en fantastisk försommarkväll med vänner. Minnena i hjärtat finns dock kvar länge till. Kvällen – som först höll på att inte bli alls – blev minst lika lyckad som vi hade hoppats på. Tack vare sänkta krav och förväntningar.

När livet snurrar på i 180, och de flesta i ens umgängeskrets har lika mycket i kalendern som man själv har – ja, då är det svårt att hitta tillfällen att ses. Vilket är sorgligt på många sätt, eftersom vänskap och trevliga middagar är bland de finaste som finns. Och ofta det som ger energi att orka med det höga tempo man lever i. ”Hinner ni ses någon helg före semestern”, frågade jag några av våra kompisar för ett tag sen. Vi hittade en, endast en dag, som funkade för oss alla. En fredagskväll.

ANNONS

Det är nog många med mig som tycker det är utmanande att bjuda hem gäster en kväll direkt efter jobbet. Speciellt en fredag, efter en lång och fullspäckad vecka. Man har kanske inte hunnit städa så mycket som man hade önskat – och även om man skulle ha gjort det dagen innan, så är risken stor att barnens skor och frukosttallrikar hinner skapa oreda fram tills man själv kommer hem från jobbet. Men hörrni, gör det så mycket egentligen…? Är det så himla viktigt att det råder feng shui i hela ens hem när gästerna knackar på dörren? Jag har nog alltid tyckt det själv. Dock aldrig när jag besökt andra. Då kan jag tycka att det rent av är befriande att inte allt är i perfekt ordning.

Vi bestämde oss trots allt för att satsa på den där fredagen. Att hinna ses är som sagt viktigare än att hemmet är preussiskt städat eller att menyn är hämtad från Nobelfesten. Vi bestämde oss för att lägga krav och förväntningar lågt. Det säger man ju ganska ofta, fast i själva verket trissas all planering upp ändå till slut. Så är det i varje fall för mig. Man sitter där med sin långa lista, och planerar halvt ihjäl sig för att skapa bästa upplevelsen. Men den här gången lovade jag mig själv att undvika stress, och istället satsa på att skapa skön sommarstämning i trädgården.

ANNONS

Vi blandade till en stor kanna med sangria, som vi avnjöt medan grillen blev klar. Sedan bjöds det på bubbel och korv i bröd. Ja, ni hörde rätt! Korv i bröd är verkligen en underskattad bjudrätt. Så enkelt och opretentiöst, och något som de allra flesta tycker om. Där satt vi sedan i trädgården, långt in på kvällen, och bara njöt av sällskapet och stunden. Och över det fantastiska beslut vi hade tagit om lågt ställda förväntningar. Korv i bröd och lite skit i hörnen behöver inte vara så fel. Våga testa, ni också.

ANNONS