Erika Sjöwall: Kollektivtrafik har blivit min grej

Även på resor kan bilen stå kvar hemma.

ANNONS
LocationHalland|

Efter att ha varit nästan helt beroende av bil, har jag, sedan jag flyttat in till stan, nästan slutat använda min. Jag behöver den inte, utan går eller cyklar till nästan allt. De senaste månaderna har jag också nyttjat både buss, spårvagn, tunnelbana, tåg och flyg. Kollektivtrafik har helt enkelt blivit min grej.

I slutet av februari åkte jag tåg till sönerna i Stockholm. Att parkera i Stockholm har aldrig fungerat för mig. Jag fickparkerar som en gudinna, men får ändå parkeringsböter. Dessutom gillar jag tunnelbana. Ett av mina favoritförflyttningssätt. Dock försvann 24 sparade kronor från mitt gamla blåa SL-kort som var tvungen att uppdateras till ett grönt.

ANNONS

I mars bar det av med flyg mot Visby där dottern under våren gästspelar på Gotlands länsteater. Visbys kullerstensgator var inte att leka med i minusgrader. Snön hade packats ihop till ett isigt vinterunderlag som gjorde sig bättre för bilkörning än för promenader. Bilen var ju hemma så jag halkade omkring innanför ringmuren.

Natten innan jag flög till Visby sov jag hos pojkvännen i Frölunda. Planen var att jag, därifrån, skulle ta mig via spårvagn och buss mot flygplatsen.

Jag hade kollat upp flygtider och försökt synka dem med Västtrafiks tidtabeller för att enklast möjligt ta mig till Landvetter. När pojkvännen sade att han skulle upp kl. 6.00 för att ta bussen till jobbet kom jag fram till att jag också kunde vakna då. Jag skulle visserligen då vara på plats två timmar innan avgång, men det är ju alltid bättre att vara i god tid.

När vi vaknade på morgonen, insåg jag att jag tänkt fel. Om jag gått efter min ursprungliga plan hade jag, efter en resa på två spårvagnslinjer inklusive ett byte samt flygbuss, varit framme 08.55. Planet lyfte fem minuter senare. Inte en chans att jag hade hunnit med incheckning och säkerhetskontroller på den tiden. Jag hade förmodligen inte ens hunnit ut ur bussen. Nu var jag, gudskelov, plats i precis lagom tid.

ANNONS

På Gotland går inga bussar mellan flygplats och centrum. När vi skulle åka hem kördes vi därför ut till flygplatsen av kompisen Matilda. Både dottern och jag skulle nämligen flyga hem till Varberg, men hade råkat boka två olika plan. Hon åkte tre timmar före mig, Visby-Bromma-Halmstad och jag flög mellan Visby och Landvetter. Vi var hemma nästan samtidigt.

Men jag satt lugnt och stilla i väntsalen och stickade på en tröja. Det kan man för övrigt också göra på Öresundståg mellan Göteborg och Varberg. Samtidigt som man tjuvlyssnar på någon som håller på att göra slut per telefon med sin flickvän, vilket hände i helgen.

Mycket kollektivtrafik på drygt en månad, va? För övrigt vill jag lägga till att vi också åkte Djurgårdsfärjan över till Djurgården under Stockholmsbesöket.

Just saying. Kollektivtrafik är min grej nu.

ANNONS