Jan Olof nilssonKrönikör
Jan Olof nilssonKrönikör Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Karl-Gustavs damer helt överlägsna

Halland för 50 år sedan. 24-30/9 1972.

ANNONS
LocationHalland||

Volleybollsporten har slagit igenom stort i Halland på senare år, inte minst bland damerna, och när säsongen nu drar igång noterar vi att enbart till DM är 14 dam- och flicklag anmälda. Hallands bästa lag på damsidan är tveklöst allsvenska Sibbarp. Tyvärr förlorar Sibbarpstjejerna den stenhårda premiärmatchen mot Bromma med 3-2. Men ändå, att en liten klubb som Sibbarp kan mäta sig med lag från stora stygga Stockholm är häpnadsväckande och värt en eloge. ”Spelmässigt var vi jämna. Det var bara tillfälligheter som fällde avgörandet”, förklarar tränaren Hans-Olof Inghammar. Bäst i Sibbarp var Christina Gustavsson och Solgärd Eriksson, rapporterar vår utsände.

ANNONS

Nu närmar sig även urpremiären för allsvensk damhandboll. Tidigare har landet delats upp i tre zoner med varsin högsta serie, div I, men efter mycket om och men har en nationell allsvenska bildats. Även här har Halland en representant i form av klassiska handbollsklubben Drott. Nästa torsdag åker tjejerna upp till Gävle för en första historisk allsvensk match.

Vi fortsätter på sporttemat och kastar oss snabbt över till fotbollen där vi konstaterar att Karl-Gustav är bäst i Halland. Ja, Karl-Gustavs damlag alltså. Tjejerna i Karl-Gustav är faktiskt helt överlägsna i Varbergs kommun och vinner serien för fjärde året i rad. Men så har man förstås Christina Andersson längst fram. Den här säsongen svarade Christina för inte mindre än 23 av lagets 36 mål! Noterbart är även att målvakten Gertie Alvarsson bara släppte in sex mål. Varbergsserien har funnits i fyra år, och den har alltså alltid vunnits av Karl-Gustav, så nu hoppas vi lite till mans att laget skall ges möjlighet till större utmaningar.

Ja, tjejerna tar för sig. Men inte kan de väl hävda sig bland alla karlakarlar som samlats i Varberg för att delta i årets SM i havsfiske? Jodå, det är klart att de kan! Hemmahoppet, Louise Hässelborg från Varberg, visar sig verkligen på styva linan (0,40 mm, tippar vi, det är ju knappast mört man är ute efter) och drar upp hela 37,75 kg fisk, mest i hela startfältet. Som tur är för alla storfiskande herrar vars armar inte alltid räcker till tävlar damer och herrar var för sig. Men hur man än vänder och vrider på det är Louise bäst bland de 177 tävlande. Vi lyfter på hatten för Varbergs färskaste SM-mästare. Dock hittar vi inte någon bild på en kvinna med fiskespö i handen, det här är trots allt 1972, varför vi får nöja oss med en man… i kavaj, skjorta och slips, dessutom!

ANNONS
ANNONS