Jag var där när Trump hyllades

Vi hade hoppats kunna påverka valet. Nu måste vi finna oss i och försöka förstå varför det blev som det blev i världens största demokrati.

ANNONS
|

Gästkrönikan 12/11. Lock Her in! Lock Her in! Lock Her in! – Build that Wall! Build that Wall! skanderade 2000 personer omkring mig i den stora hallen vid 4H-gården, Loudon Faribanks på Virginias landsbygd. Det kommer för lång tid att etsa sig fast som det starkaste och kanske det otäckaste minnet i hela mitt politiska liv.

Jag fick vara med där historia skrevs.

Jag förflyttades i kropp och själ till trettiotalets Tyskland.

Jag gav en direktsänd intervju till P4 Halland sittande på golvet just då och där.

Bara tiotalet meter från det podium där USA:s näste president skulle kliva upp på scenen strax efter midnatt fick jag känna av styrkan i det folkliga engagemang som gav honom segern och Hillary Clinton en förödmjukande förlust. Motståndet från hela det politiska etablissemanget, inklusive media har varit kompakt. Ändå blev det han som vann valet!

ANNONS

Vad vi kan lära av det är att budskap i politiska kampanjer ska vara enkla och upplevas som ett alternativ till den rådande ordningen, såvida inte den rådande ordningen är överlägsen. It’s time for a change var budskapet som förde Barack Obama till makten.

Make America great again var Trumps slogan. Med det fångade han inte bara in dem som från början misstror Obama och Clintons, utan även de som känt ett utanförskap och upplevt en försämrad ekonomi och ökad otrygghet. Förändringar som Obama genomfört har inte uppskattats av alla och bland amerikaner finns en djupt rotad misstänksamhet mot reformer som påtvingas uppifrån.

För hälften av amerikanerna övervägde fördelarna med Trump. Det går inte att komma ifrån president Obama och Hillary Clintons ansvar för det.

Donald Trump is going to be our president. We owe him an open mind and the chance to lead

Så skriver Hillary i ett mail tillägnat mig och alla dem som på något sätt anslutit sig till hennes kampanj. Alla direkt inblandade i vad som måste ha varit en historiskt hätsk kampanj, full av hat och personangrepp, har sedan det stod klart att galningen Trump skulle bli USA:s 45:e president, gjort vad de kunnat för att överbrygga motsättningarna.

ANNONS

Ändå hör jag på nyheterna om upplopp och protester mot honom i flera amerikanska städer.

Vad blir nästa kapitel i den långa berättelsen om USA? Från dess födelse med ett frihetskrig som gav de förenta staterna som grundat sitt välstånd på slaveri en självständighet från britterna, med ett blodigt inbördeskrig, migrationen av fattiga och förföljda från Europa och utrotningen av den ursprungliga befolkningen, deltagandet i första och andra världskriget med obegripliga förluster till 9/11 2001 går en linje till presidentvalskampanjen 2016.

Världen håller andan och undrar vart USA är på väg nu.

Vi hade hoppats kunna påverka valet av president i världens största demokrati. Nu måste vi finna oss i och försöka förstå varför det blev som det blev. Däri ingår att acceptera ett valsystem som utgår från delstaternas lagar, med partiorganisationer och argument som avviker från vad vi är vana vid. Om vi vill påverka USA så finns det bättre sätt än att gnälla på amerikanerna som röstade på Donald Trump.

ANNONS