Nina Persson: Jag börjar på mitt nya jobb med ett preussiskt städat badrumsskåp

Det är något som händer med mig när jag helt plötsligt får några lediga dagar.

ANNONS
LocationHalland||

Jag har varit mellan två jobb en vecka. Eller ja, inte arbetslös kanske ska tilläggas, utan under en högst frivillig och planerad ledighet. Jag ska nämligen byta arbetsgivare, och jag tänkte vara snäll mot mig själv och ta ut några kvarvarande semesterdagar, innan de nya utmaningarna väntar. Passa på att landa lite på hemmaplan, och förbereda sig både fysiskt och mentalt för det som komma skall. Ett klokt beslut tyckte många – inklusive jag själv - men är det något jag uppenbarligen är usel på, så är det sådana här korta semesterperioder. I varje fall om de är tänkta för vila och avkoppling.

ANNONS

Det är något som händer med mig när jag helt plötsligt får några lediga dagar, som jag först inte hade räknat med. Jag måste så att säga ”passa på”. Och för min del handlar det inte så mycket om att passa på att göra ingenting, utan snarare att ta tillfället i akt och göra saker som har stått på ens inre to-do-lista en längre tid. Nu ska det ske! Sommarsemester är en helt annan sak, för då är förväntningarna på prestation inte lika höga. Men nu – under några dagar i mitten av mars – ja, då är det tydligen en perfekt period att bocka av saker på listan.

Redan veckorna före började jag planera in vad jag skulle hinna med att göra, innan jag började på mitt nya jobb. Och nej, det är inget avvikande med mitt nya arbete på något sätt – även om det naturligtvis kräver lite extra av en att lära in nya rutiner, och allt annat som en ny arbetsplats genererar. Jag ska jobba dagtid och måndag till fredag, så jag lär ha tid att hinna med en massa saker på min fritid även framöver. Men det är inte lätt att få min duktig-flicka-hjärna att förstå detta. Tro mig, jag har försökt under snart 50 år.

ANNONS

Jag började min ledighet med att rengöra ugnen, sortera ur linneförrådet, och rensa i badrumsskåpet. Allt ihop på en och samma gång. Kaos under några timmar, men den tillfredsställelsen som inträder när allt är skinande rent, gamla badlakan är utsorterade, och flaskor och burkar står fint på rad i skåpen – ja, den är svårslagen. Jag hann även med en middag hos mamma, besök hos min nya arbetsgivare, en lunchträff med en vän, ett otal telefonsamtal (och köer) hos myndigheter, och en digital utbildning. Och just det – jag lyckades även klämma in ett frisörbesök på morgonen innan jag och mannen skulle på en weekendutflykt. Att klippa sig tar maximalt 45 minuter, så jag skulle nog kunna hinna med det längre fram också…

Nej, jag kanske inte har hunnit vila så mycket som jag först tänkt, men jag är laddad för nytt jobb ändå. Om några veckor har jag semester igen, men då ska lämna landet och tillbringa några dagar långt ifrån hus och hem. Får se om det sättet fungerar bättre. Jag kommer i varje fall börja på min nya arbetsplats med ett preussiskt städat badrumsskåp.

ANNONS