Jan Olof nilsson
Krönikör
Jan Olof nilsson Krönikör Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: I Varberg med en tunga tung som en elefant

Halland för 50 år sedan. 3-9/9 1972.

ANNONS
LocationHalland|
|

Falkenbergs fiskeflotta fortsätter att decimeras, och i veckan stävar den 56 fot långa trålaren FG 19 Delphin ut ur Falkenbergs hamn för sista gången. Ägaren, Sven-Åke Johansson, förklarar att fiskarens yrke må vara fritt, men att det samtidigt innebär arbetsveckor på upp till 70 timmar och att han därför till slut valt att sälja båten till två unga Gotlänningar som skall satsa på laxfiske i Östersjön. Av Falkenbergs fiskeflotta återstår nu tre trålare. Medelåldern är dock hög, så vi får väl se hur länge till. I Glommen ser man något ljusare på framtiden och för närvarande hyser fiskeläget 12 fisketrålare och totalt har den gemensamma Falkenbergsavdelningen av Västkustfiskarna 110 medlemmar, varav 80-90 är aktiva fiskare.

ANNONS

Och så börjar då till slut arbetet på Jordbrukskassans omdebatterade mångmiljonbygge i Varberg. Det rör sig om den stora tomten i hörnet Drottninggatan – Borgmästargatan där entrepenören BPA skall uppföra en byggnad om 3 340 kvm fördelat på tre våningar, som förutom banken kommer att hysa flera affärs- och kontorslokaler. Allt till priset av 5 miljoner kr… och ett demolerat kvarter.

Ja, stort skall det tydligen vara i Varberg nuförtiden. Och den som bäst lever upp till det den här veckan är förstås Jonas. Enbart hjärtat väger 500 kilo, och tungan som en mindre elefant. Jonas är alltså inte själv en elefant, men väl en val. Nu visas han upp för allmänheten i Varberg, transporterad hit på en sällsynt bastant trailer. Efter Varberg visas bjässen upp i Falkenberg. Man kan tycka vad man vill om sånt här, med pengarna som samlas in till WWF i samband med besöket är välbehövliga – och det är förstås ett argument som väger tungt.

Det rekordstora rånet mot en posttransport från Varberg till Riksbanken i Göteborg förra hösten tycks nu till slut ha fått sin upplösning, då två personer från Göteborgsområdet och en tredje från Stockholm gripits och erkänt sig skyldiga. Rånet, som inträffade strax utanför halländska Åsa, inbringade drygt 1,3 miljoner kronor i kontanter, vilket alltså är rekord i svensk rättshistoria Rånarna själva säger sig ha blivit chockade över bytets storlek, men hävdar samtidigt att de redan lyckats göra slut på allt, bl a på spel. Tänk vilken otur… Ganska omgående efter rånet utfärdades en rundligt tilltagen belöning till den som kunde komma med avgörande upplysningar, men trots att 317 personer kände sig manade att lämna tips blev det ingen lycka där heller, då Kungsbackapolisen säger sig ha löst det hela helt på egen hand.

ANNONS
ANNONS