Erika Sjöwall: Hur mycket schampo får jag ta med?

Kön till säkerhetskontrollen ringlar sig långsamt framåt likt en labyrint. Oron pyr i kroppen på mig, men jag försöker se lugn ut.

ANNONS
LocationHalland|

Jag är kanske inte jätteberest, men visst har jag varit utomlands en del. Några gånger har jag genomlidit bussresor genom Europa, men när det har kommit till semester har jag oftast suttit i ett flygplan för att ta mig från punkt A till punkt B.

Trots att jag alltså flugit många gånger händer alltid samma sak varje gång jag kommer in på en flygplats. Jag blir förvirrad och börjar fundera på vad som förväntas av mig. Egentligen är flygplatser tydligt skyltade och det är totalt onödigt att vara orolig för att göra fel. Glömmer du ett moment är det alltid någon som berättar hur du ska göra för att göra om och istället göra rätt. Det är svårt att göra fel, men lätt att bli nervös.

ANNONS

Det var lättare förr. Då hade man med sig en resväska som lämnades in till en kvinna i blå dräkt bakom en disk. Du kunde vara säker på att hon skulle hjälpa dig genom hela processen. Nu för tiden kan du checka in hemifrån eller via en automat. Att ställa sig i kö för att få hjälp av en dräktkvinna är uteslutet. Har du dessutom bestämt att du inte ska checka in bagage utan enbart ha med en kabinväska kommer nästa orosmoment. Är din väska för tung eller kanske för stor? Och vad har du egentligen lagt i den?

Kön till säkerhetskontrollen ringlar sig långsamt framåt likt en labyrint. Oron pyr i kroppen på mig, men jag försöker se lugn ut. Alla runt omkring ser ut att veta precis vad som förväntas av dem. Det snurrar i huvudet. Hur var det nu med mina flaskor och behållare för vätskor? Hur stora var de? Hur mycket schampo får jag ha med mig? Ska alla flaskor ligga i samma påse eller ska en flaska ligga i en påse? Har jag druckit upp allt vatten så jag kan slänga tomflaskan? Den där dyra parfymen som ligger i necessären, måste jag kasta den?

När vi åkte från Schweiz förra året fick jag problem i säkerhetskontrollen. Till Schweiz var det inga problem, men åka tillbaka var tydligen inte lika enkelt. En grinig schweizisk kontrollant talade om för mig vad jag inte fick göra och sade barskt åt mig att gå åt sidan för att rätta till mina misstag. När jag bad henne att berätta hur, tittade hon bara irriterat på mig och fortsatte förolämpa turisten bakom mig i kön. Han visste heller ingenting.

ANNONS

Min pojkvän kom till undsättning och vi gick gemensamt igenom våra väskor för att det skulle stämma med antal flaskor och milliliter. Det slutade med att han var tvungen att slänga en tub tandkräm, som han tidigare i en annan kö fått ta med sig, men som min barska kontrollant inte tillät. Jag fick å andra sidan ta med mig allt, inklusive en lika stor tandkrämstub.

Om några timmar åker vi till Spanien. Den här gången ska jag checka in mitt bagage för att slippa ta med mig vätskor i handbagaget.

Jag fattar nämligen fortfarande inte hur jag ska göra för att göra rätt.

ANNONS