Jan Olof nilsson
Krönikör
Jan Olof nilsson Krönikör Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Historisk basketpremiär i Varberg

Halland för 50 år sedan. 7-13/10 1973.

ANNONS
LocationHalland||

I skuggan av Varbergs Bois viktiga fotbollsmatch och HK Varbergs handbollsdito nu i helgen spelar BK Tenson sin första seriematch i basket. Ja, frånsett den lokala knatteserien är det faktiskt den första seriematchen i basket i Varberg någonsin. Platsen för den historiska drabbningen i div IV grupp II är idrottshallen på Peder Skrivare och för motståndet svarar Gröens Basketklubb från Landvetter. Ja, så mycket till motstånd är det kanske inte, då Tensonspelarna i sina helgula matchställ snabbt drar ifrån för att slutligen vinna med hela 57-24. En stark basketdebut för Varberg, alltså. Och det blir högsta betyg även till den stora publiken som ömsom sjunger, ömsom applåderar matchen igenom.

ANNONS

Den stora omvandlingen av kvarteret Kronan i centrala Falkenberg har fått stora konsekvenser för flera handelsidkare. I veckan färdigställs dock en provisorisk enklare byggnad högre upp på Nygatan där några av de nu husvilla företagen tillfälligt får försöka göra det bästa av situationen medan arbetet pågår. Det rör sig om Forsell Foto, Eric Holméns Frisersalong och LB-väskor. Även Ekmans kiosk längre ner på gatan sägs få flytta till en intilliggande plats inom kort.

Även Stationsgatan är föremål för omfattande förändringar, och nu i veckan börjar grävskoporna tugga i sig av gamla Järnvägshotellet. Den siste hotellgästen tackade för sig i september 1970, och då hade hotellet varit i drift sedan slutet av 1800-talet, så det är inte vilken vedbod som helst som nu faller för skopornas hunger och tidens idéer kring modern stadsplanering.

Tillhör ni dem som nyligen investerat i en ny tv-apparat? Ja, vi vill inte strö salt i såren, men om ni haft en smula tålamod så hade ni kunnat få en helt annan apparat. I en stor vetenskapsartikel i Halland Nyheter kan vi i veckan läsa att tv-apparaterna kommer att se helt annorlunda ut i framtiden, kanske redan på 80-talet. Dels kommer någonting som kallas satellit-tv, som man kommer att se tack vare en sorts ”paraboliska antenner”. Men mest fantastiskt är kanske ändå att apparaterna kommer att kunna göras lika platta som en tavla. Alltså kommer man inte längre att behöva bekymra sig för möbleringen på samma sätt som nu. Upp på väggen med apparaten bara. Men det kommer inte att stanna där. Vi citerar: ”Det är också tänkbart att varje hem har en liten dataterminal. Med den beställer man tv-programmet för kvällen: nyheterna från ett amerikanskt tv-bolag, en äventyrsfilm eller ett djungelreportage. Tv-satelliterna och de ”paraboliska antennerna” hjälper till att förmedla. Datamaskinen talar om vad det kommer att kosta.”

ANNONS
ANNONS