Jan Olof nilsson
Krönikör
Jan Olof nilsson Krönikör Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Historisk avslutning för flickskolan i Varberg

Halland för 50 år sedan.3-9/6 1973.

ANNONS
|

Societeten i Varberg har slagit upp portarna och i veckan är det dags för sommarens första artistuppträde. Varabolagets distriktschef och artistbokare, Christer Englund, har fått till ett program som bör passa de flesta. Inleder gör ingen mindre än Gunnar Wiklund… presentation överflödig. Därefter följer Hallands egen sångfågel, Lena Andersson, som ju toppat Svensktoppen mer än en gång. Så rullar det vidare med Sveriges Jazzband, Lill Babs, flickidolen Peter Holm, (”Mooonia”, ni vet) Svenne och Lotta och inte minst Sveriges bidrag till den stora Eurovision-schlager-tävlingen, Clas af Geijerstam och Göran Fristorp som sjunger så svalorna häckar. Och ett halvt krypavstånd därifrån, på Societetsparkens scen, bjuds det som vanligt på gratis promenadkonserter. Först på tur står Hemvärnets orkester från Göteborg.

ANNONS

De har jobbat på så det ryker – byggnadsarbetarna som haft ansvar för andra etappen av EPA-bygget i Falkenberg. I november revs gamla Bigges och fortsättningen av varuhusbygget kunde dra igång. Och nu, lite drygt ett halvår senare, är allt klart. 35 byggare har varit sysselsatta med andra etappen. Förutom en kraftigt utökad butiksyta rymmer nya Epa 100 parkeringsplatser i källarplan. På tisdag öppnar även baren på andra våning med plats för 186 gäster. Dagens rätt är antingen grillad kassler med grönsaker eller bräckt lax med spenat och citron. Och är man snäll ingår en gräddbakelse som efterrätt. Sex kronor kostar kalaset. Det finns säkert sådant som inte går att köpa i det nya varuhuset, men vi får nog hålla med om att utbudet är stort. Således konstaterar vi att här finns motorgräsklippare för 329 kr, knästrumpor för 2:95, fläskkarré för 9:95 kilot och TV-apparater av märket General för 695 kr. En salig blandning med andra ord. Ca 15 000 väl utvalda artiklar meddelar varuhuschef Affe Gustavsson nöjt.

Avslutningsvis blir det förstås avslutning även i år. Särskilt i Varberg där Flickskolan har sin hundrade och sista avslutning, som sig bör med den legendariska rektorn Hanna Röstin som hedersgäst. Det är alltså de 35 absolut sista flickskoleeleverna som efter påbörjad utbildning vid flickskolan flyttades över till Peder Skrivares skola som nu får sina avgångsbetyg med, som det heter, normalskolekompetens. Hanna Röstin var för övrigt skolans rektor från 1937 till 1968 och satte förstås sin prägel på flickskolans utveckling under åren. Närvarande Kyrkoherde Caspar Persson framhåller exempelvis det faktum att flickskolan var den absolut sista som inledde dagen med morgonbön.

ANNONS

ANNONS