Jan Olof nilssonKrönikör
Jan Olof nilssonKrönikör Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Halländsk motorväg kryper söderut i snigelfart

Halland för 50 år sedan. 10-16/6 1973.

ANNONS
|

Det går i snigelfart… men det går ändå åt rätt håll. I detta fall söderut, det vill säga mot Hallands bättre delar. Nu invigs ytterligare 11 kilometer av underverket och från länsgränsen ner till Fjärås har vi därmed från och med denna vecka hela 22 km halländsk motorväg, allt till den nätta summan av 88 miljoner kronor.

Efter fyra och en halv månad upphör nu försöket med halländsk lokalradio. Även Jönköpings län och Malmfälten uppe i norr har ingått i experimentet, och nu återstår att utvärdera om det här är något för framtiden. Enligt en färsk lyssnarenkät har i runda slängar var tredje hallänning lyssnat på programmen åtminstone någon gång under dagen. Nu är ju inte lyssnarsiffrorna allt. Lokalradiochef Olof Christiansson säger sig vara särskilt nöjd med att ca 3 000 hallänningar, det vill säga var 70:e hallänning, hörts i radion på endera sättet under försöksperioden. Man har med andra ord lyckats avdramatisera det här med radio och minskat mikrofonskräcken bland allmänheten. Ett annat positivt resultat är att redaktionen dagligen fått ca 100 spontana telefonsamtal. Exakt vad dessa handlat om framgår dock inte.

ANNONS

Förutsättningarna kan knappast vara bättre när klassiska Norrby IF gästar Påskbergsvallen och Varbergs Bois för en tidig seriefinal i Div III. Båda lagen ligger i toppen av serien på 13 poäng vardera, låt vara att Boråslaget har bättre målskillnad. Och nog blir det bra snurr på vändkorsen i det fina vädret. Hela 1 200 åskådare, varav många inte ens hunnit bänka sig innan Boisaren Christer Andersén drar på ett jätteskott från närmare 30 m som seglar rakt in i nätmaskorna. Första halvlek bjuder på hela fyra mål, två från vartdera laget. Blott några minuter in i andra halvlek nickar Bengt Gabrielsson in 3-2 för hemmafavoriterna, och sedan följer en 40 minuter lång nagelbitare tills domaren blåser av drabbningen. I och med segern går Varbergs Bois upp i ensam serieledning.

Proggen är fortsatt stor i landet, och i nu planerar Alternativ Kultur i Falkenberg och Varberg samt arbetsgruppen för Fib/Kulturfront i Falkenberg arrangera en alternativ musikfest i Falkenberg i sommar. Syftet med festen är att ”skapa alternativ till den kommersiella kultur som nu styr samhällets tänkande.” Bland artisterna märks Mareld, Folkets Musik, Turid, Olof Buckard, Partille Frijazzensemble samt olika lokala musiker. Vidare kommer man att baka grovt bröd och bjuda på kaffe och te samt ordna med barnaktiviteter. Arrangörerna hoppas även kunna engagera en sommarteater för att spela en italiensk komedi.

ANNONS
ANNONS