Jan-Olof Nilsson: Fyndiga elefanter visar fynd i Varberg

Halland för 50 år sedan. 15 -21/7 1973.

ANNONS
|

Varbergs Segelsällskap, VSS, har länge önskat ett klubbhus på Getterön, och nu har man lyckats förvärva den så kallade Klövastugan. Mer naturskönt och saltstänkt än såhär kan man nog inte få det, då fastigheten är belägen längst ut i Första Vik, med en makalös utsikt mot både havet och Varbergs fästning. Mest gläder man sig dock över möjligheten att nu kunna ordna med omklädningsrum, expedition och lektionslokaler för den expanderande seglarskolan. Segelsällskapet har sedan tidigare en mindre klubbstuga i hamnområdet, men merparten av båtarna ligger ute på Getterön och med en växande hamntrafik är frågan hur länge till man hade kunnat husera i hamnen, heter det.

ANNONS

Den som tänkt sig lite kavaljerost och grillade revbensspjäll på lördagskvällen kan med fördel bege sig till Kvantum i Varberg, där inte bara en, eller ens två, utan hela sju elefanter kommer att visa upp helgens fynd, till vilka nämnda varor hör. Exakt hur detta kommer att gå till rent praktiskt är i skrivande stund oklart, men i reklamens underbara värld är förstås allt möjligt. Elefanterna kommer för övrigt från Cirkus Scott som gästar både Varberg och Falkenberg denna vecka. Cirkusen förflyttar sig med ett specialtåg från SJ, så ser ni en snabel med ett stadigt grepp om ett stycke grillat revbensspjäll sticka ut från ett tågfönster någonstans mellan Varberg och Falkenberg så vet ni vad det handlar om.

Tiden då ordningsmakten tvingades rekvirera extra arrestfinkor till Falkenberg i samband med Västkustloppet är definitivt förbi. Sedan en tid tillbaka har det varit lugna gatan och även årets upplaga av evenemanget kan genomföras under ordnade former. Ett 20-tal extra poliser har satts in för säkerhets skull, men dessa behöver inte slita ut sig. Vad gäller själva tävlingarna lockar de ca 8 000 åskådare till banan i Ljungby. Klasserna är många, liksom medaljörerna, så vi nöjer oss med att lyfta fram tävlingarnas hårdaste MC- förare, Kent Andersson, som får släpa sig fram till hojen med hjälp av kryckor efter ett tidigare benbrott. Två silver i 500 cc respektive 125 cc blir det likväl. Och så förstås hemmaåkaren Leif ”Gusten” Gustavsson, tvåa i 250 cc.

ANNONS

Karismatiske diskuskastaren Ricky Bruch är dragplåstret under helgens FIK-gala i Falkenberg. Som vanligt har Ricky utlovat världsrekordförsök. Ett ”försök” kan ju i och för sig även killen i korvkiosken och hans morsa utlova, men denna gång får Ricky faktiskt iväg ett riktigt mäktigt kast som landar först efter 65 meter och 28 centimeter, vilket i alla fall är stadionrekord. På 5 000 m återfinns Australiensiske världsstjärnan O’Brien, som dock får se sig slagen av publikfavoriten Bengt Nåjde. Drygt 800 betalande såg det hända.

ANNONS