Anita Nyman: Fånge är fånge om än i gyllene bur

Den enda säkra slutsatsen man kan dra är att den föråldrade konstruktionen monarki inte fungerar.

ANNONS
LocationHalland||

Jag är den enda jag känner som har orkat igenom alla sex delarna i den förmenta dokumentären ”Harry och Meghan”. Det är inte så att jag är rojalist, tvärtom, men det intresserar mig ur ett rent psykologiskt perspektiv hur folk som är födda eller ingifta i ett kungahus hanterar denna omöjliga situation.

I serien om den förrymde prins Harry och hans fru talar de ut om hur illa behandlad Meghan blivit av både press och elaka släktingar till Harry. Källor inom hovet avvisar förstås mycket som hittepå. Vad vet jag, den enda säkra slutsatsen man kan dra är att den föråldrade konstruktionen monarki inte fungerar. Det har den aldrig gjort, i gamla tider för att monarken var enväldig och statsskicket djupt odemokratiskt. Nu när de kungliga har en mer dekorativ funktion är de hela tiden i skottgluggen för fotografer och reportrar vars främsta mål inte alltid är sanningen. Omänskligt. Som att sitta i en gyllene bur.

ANNONS

På andra sidan Atlanten är hertigparet fortfarande hett villebråd för pressen, ja konstigt nog gör de faktiskt själva allt för att stå i händelsernas centrum, medan kungahuset enligt dokumentären har dragit in deras bevakning.

Ett annat skäl till att monarkin som statsskick borde förvisas till den mörka historien är att när statschefen inte väljs utan ärver sin position, kan det hända att någon som inte alls är lämpad får posten.

Här i Sverige har kungen pratat konstigt igen. Hans famösa uttalande om att beslutet om kvinnlig tronföljd innebar retroaktiv lagstiftning haltar mer än lovligt. Det var ju inte så att man ryckte kronan från den lille prinsens huvud. Han var trots allt bara ett halvt år och är nog inte så lättkränkt att han har tagit beslutet personligt. Jag tror snarare att han är glad att slippa tronen.

Kungens inte så överdrivet hyllande ord om att Victoria ”är ju väldigt engagerad självfallet, det har jag ju förstått”, blev han tvungen att snygga till senare. Och när mediastormen började bedarra fick vi se honom och Victoria i snöstorm, när de åkte skidor ihop. Ingen ren tillfällighet kanske att de valde att idka friluftsliv tillsammans just då, i fotografers närhet? Vad kungen än tycker så är det tur för honom att han har en så lojal tronföljare.

ANNONS

Andra nyheter vi följde under det nyss avslutade året var rymningarna i djurparker. Efter kungskobran som slingrade sig ut ur sitt terrarium på Skansen, var det de stackars schimpanserna i Furuviksparken som sökte friheten. Det slutade som bekant med en massaker när fyra av dem sköts till döds.

Otillräcklig bevakning? Dåligt utbildad personal? Brott mot djurskyddslagen? Inte vet jag. Här är den enda rimliga slutsatsen att djur inte (heller) ska sitta i bur.

Är det inte dags att vi inser att lås och galler helt enkelt inte fungerar, även om de är gjorda av guld? Jag tycker att vi ska sluta upp med att fånga in djur och att vi ska bura in människor bara om de har gjort något brottsligt. Just nu räcker fängelseplatserna inte till, men kanske finns det några låsbara rum lediga på Stockholms slott?

ANNONS