Erika Sjöwall: En dags arbete för kommande president?

Säga vad man vill om expresidenten, men på latsidan ligger han inte.

ANNONS
LocationHalland||

Före jul gick USA:s förra president Donald Trump ut med att han skulle sälja digitala bilder på sig själv som superhjälte för 99 dollar styck. Det är svårt att avgöra om det blev ett stort riv efter bilderna men vi får hoppas att han fick sålt så pass många att det blev några extra julklappar till barnen.

Säga vad man vill om expresidenten, men på latsidan ligger han inte.

Häromdagen höll han ett tal för sina anhängare där han lovade att han, så fort han kom tillbaka på presidentposten, skulle ta sig an ”det fruktansvärda kriget mellan Ukraina och Ryssland”. Inte nog med det. Han skulle lösa konflikten på en enda dag. För honom var det superenkelt eftersom han visste precis vad som behövde sägas och göras

ANNONS

Vore det inte lite smidigare om han bara berättade för någon annan hur de skulle göra? Nån med makt och mandat att utföra saker just nu. Visst verkar det dumt att vänta in en ny president nu när Trump ändå vet hur freden ska fixas?

Å andra sidan. Det handlar om en dags arbete. När han, enligt egen plan, är tillbaka på presidentposten (och har löst konflikten i Ukraina) kan man ju undra vad han ska göra alla de andra dagarna. Men det finns förstås fler världsproblem att lösa.

Vad sägs om att han tar en arbetsdag till i anspråk och ordnar upp situationen mellan Etiopien och Eritrea? Sedan 2020 har där varit en ordentlig konflikt, där 600 000 civila dött i bombningar, men också av svält på grund av blockaden mot Tigray-regionen.

Svält är ett bekymmer i världen som kan vara både klimat- och konfliktrelaterad. På sin tredje dag som president kan Trump ska se till att människor på Haiti, i Jemen och på Afrikas horn får mat för dagen.

De fruktansvärda jordskalven som dödat tusentals i Turkiet och Syrien kan bli Trumps nästa projekt. Om han har lite tid över kanske han sen kan styra upp situationen i Afghanistan.

ANNONS

Det finns så mycket elände i världen just nu både på hemmaplan och runt om i världen. Jag har svårt att tro att en person kan stoppa krig och jag förundras över Trumps anhängare som uppskattande applåderar ett sådant uttalande. En konflikt tar inte slut bara för att Donald Trump ringer ett samtal. Däremot tror jag att vi måste prata om orättvisor och arbeta för att visa solidaritet gentemot andra människor. Vi kan inte heller sätta människor mot varandra. Ingen är bättre eller mer värd än någon annan.

Vad vill jag säga med den här texten? Kanske uttrycka oro över vad som händer i världen? Uppmärksamma på att det finns konflikter och omänskliga förhållanden som inte får samma mediala genomslagskraft som mer närliggande sådana?

Kanske vill jag bara säga att Donald Trump är lite dum. Vilket han kan försöka motbevisa nästa skid-VM. Nu senast i Slovenien var tydligen femmilen endast 45 km. Hade det ens kunnat hända om han varit president?

ANNONS