Jan-Olof Nilsson: Det lät som åskan, tyckte Ann-Marie

Halland för 50 år sedan. 17-23/2 1974.

ANNONS
LocationHalland||

”Det lät ungefär som åskan”, förklarar Ann-Marie Sallén, som nog är den som bor närmast. Men åskan brukar ju sällan hälsa på såhär års. Nu handlar det inte heller om något åskoväder, utan om ett jättelikt ras på Varbergs fästning. Åtminstone 70 meter av fästningsmuren har rasat ner i Vallgraven. Lyckligtvis är skadorna enbart materiella, men kostnaderna för att återställa muren kommer att bli mycket stora. Sannolikt talar vi om miljonbelopp, förklarar byggnadsdirektör Evald Johansson vid Milo Väst. Nyheten om raset sprider sig snabbt och påföljande dag syns ett lämmeltåg av människor defilera förbi på motsatt sida om vallgraven. Även många bilister, däribland en hel del långväga ifrån, har hittat ner till fästningen, som väl knappast beskådats så ivrigt sedan dansken var här. Överstelöjtnant Sundberg vid Milo Väst förklarar dock att man inte kommer att tillåta allmänheten att gå nära, då fortsatta ras inte går att utesluta. Den närmaste tiden kommer området att stå under bevakning dygnet runt.

ANNONS

Visserligen tycks oljekrisens konsekvenser sakta vara på väg att mildras, men jakten på de dyra dropparna fortsätter. Och utvecklingen går sannerligen framåt. Nu har vi faktiskt kommit dithän att man kan ta datorn till hjälp i samband med service och diagnostik av bilens motor och bränslesystem. Jo, det är alldeles sant. Wohléns Bil AB i Varberg och Falkenberg är tidigt ute med annonser om nyordningen. Företagets verkstäder tar 40 kr för en dataundersökning. Priset är detsamma som förut, men nu kan du vara säker på att beskedet du får är helt opartiskt framtaget, då det alltså kommer från en dator, menar ledningen. I skrivande stund finns ett åttiotal datorer för feldiagnostik i bruk i landet, och nu har alltså framtiden kommit även till Varberg och Falkenberg.

Efter månadslånga förhandlingar börjar det så sakteliga stå klart vilka affärer som står i begrepp att flytta in i Falk-Center, Falkenbergs nya köpmannavaruhus, beläget i den tidigare Pellyfabriken vid Klockaregatan. Det är Åhlén & Holm som äger fastigheten, och affärsföretaget Wessels kommer att disponera över hälften av den 9 000 kvm stora golvytan. I anslutning till Wessels kommer en cafeteria att anläggas. Vad gäller den andra halvan rör det sig om ett tiotal olika affärer: Ringströms Färghall, Bodés Möbelmarkmarknad, El-Forum, Pariso damkonfektion, Buketten, Adde´s Presenta, Malungsbutikerna, Oscaria Skor, och Optik Center. Den 4 april är det tänkt att dörrarna skall öppnas för allmänheten.

ANNONS
ANNONS