Dags att krypa fram från gömslet under stenen

”Håll avstånd och stanna hemma om du har symptom”, säger Folkhälsomyndigheten. ”Håll avstånd och stanna hemma om du har symptom”, säger regeringen.

ANNONS
|

Men vad säger det statliga Apoteket? Jo, det statliga Apoteket säger ”Kom in till oss på Apoteket med din förkylning”.

På nätet visar Apoteket sina, enligt egen uppgift, senaste reklamfilmer. En käck tjej i vit rock beskriver hur förkylningen brukar ha olika faser, varav en är ”känna sig ruggig och inte ta i hand-fasen”. Men vänta nu, har inte hela landet varit inne i ”inte ta i hand-fasen” ett helt år nu? Vilken sten har Apoteket legat under? Vi får se en man gå omkring i en matbutik, hosta i handen under ”hosta upp slembollar-fasen” och sitta till bords på kalas under ”försöka festa sig frisk-fasen”. Efter detta blir alltså Apotekets enda råd: ”Kom in till oss på apoteket med din förkylning”! Man baxnar.

ANNONS

Gjordes filmen kanske för över ett år sen, före covid-19? Men vem publicerar den i så fall nu? Vederbörande borde genast beordras att jobba hemma. Med städning, tvätt och matlagning, inte gå nära en dator där hen kan sprida ut dumheter.

På tal om reklam. Nyligen var det ju internationella kvinnodagen, och detta uppmärksammade flera butikskedjor genom att erbjuda oss kvinnor olika produkter som inte alls har med jämställdhet att göra. På Apoteksgruppen gjorde de ett försök att vara seriösa, men nådde inte riktigt ända fram, när de uppmanade sina kunder att dela med sig om vad internationella kvinnodagen betyder för dem. Den som skrev finast vann ett hud- och hårvårdskit.

Nämen, så listigt uträknat! Det är ju just utseendet vi kvinnor behöver fokusera på! Först när hyn känns om en persika och håret glänser som en gloria kan vi ta itu med detaljer som att tjejer i flera länder inte kan gå i skolan för att de inte har råd med mensskydd, att våldtagna kvinnor i El Salvador inte har rätt till abort och att det inte går ett år i Sverige utan att ett stort antal kvinnor dödas av sin partner eller sitt ex. År 2019 var dödsoffren 16, året före 22.

ANNONS

Men det mest bisarra budskapet jag såg var nog ändå det från Siljansbygdens sverigedemokrater som på Instagram la ut en bild på en ung kvinna som överlycklig dansar i gräset med en folkdräkt på sig. Texten lyder: ”Ett stort Grattis till alla våra kvinnor på internationella kvinnodagen!” Befängt på så många sätt. Inget fel på folkdräkter, men signalerna jag får av en sådan bild är att SD:s kvinnoideal härrör från en tid då folkdräkt var en vanlig festklädsel för unga kvinnor. Dessutom, man säger inte grattis på internationella kvinnodagen! Män borde snarare säga förlåt. Kvinnodagen har vi för att kvinnor förtrycks av män. Men vissa politiker och många butiker missar poängen och tycks vilja få denna dag till typ en ny alla hjärtans dag.

Och så det där med ”våra kvinnor”. Vi är inte någons kvinnor! Vi är våra egna. Geniet bakom denna SD-bild borde också beordras att jobba hemma, utan dator. Skicka med honom en broschyr om 2000-talet, så kanske han lär sig något.

ANNONS