Jan-Olof Nilsson: Busar på bussen och fortsatt tekokris

Halland för 50 år sedan. 11-17/11 1973.

ANNONS
LocationHalland|

Buslivet och ”sabbandet” på skolbussarna till och från Påskbergsskolan blir bara värre och värre, förklarar direktör Lars Trulson på Varbergs Omnibustrafik och visar upp en skolbuss med sönderskurna säten, losslitna ledningar, fördärvade lister och en hel del annan vandalism för den tillkallade pressen. Trulson menar att man nu måste vidta åtgärder, utan att för den delen gå in på detaljer. Det finns dock ljus i mörkret och det ljuset stavas faktiskt… Frillesås! ”Vi har kört där i 30 års tid och hela tiden har ordningen varit perfekt”, berättar Trulson och avslutar med det minst sagt häpnadsväckande påståendet att skolungdomarna i Frillesås till och med slänger sitt skräp i papperskorgarna!

ANNONS

Ljus i höstmörkret syns även från skyltfönstren till Lundgrens bokhandel i Varberg där det bjuds på litterär afton tillsammans med ingen mindre än Ernst Hugo Järegård. Den oefterhärmlige skådespelaren läser högt ur några av höstens populäraste böcker, bland annat Per-Gunnar Evanders ”Det sista äventyret”, P C Jersilds ”Djurdoktorn”, Simenons ”Katten” och inte minst Jolos ”De tre från Haparanda”.

Ledningen för Wessels har nu börjat annonsera efter personal till det nya varuhuset i Falkenberg. Man söker efter allt från kassapersonal och dekoratörer till styckare och vaktmästare. Med anställningen följer även en internutbildning på annan ort, heter det. Som bekant är det gamla Pellyfabriken som nu håller på att omvandlas till varuhus, ett arbete som sker samtidigt som Pelly flyttar maskiner och utrustning till den nya fabriken på Smedjeholm. Och när vi skriver samtidigt så menar vi verkligen samtidigt. Knappt hinner en maskin demonteras innan Skånska Cements mannar tar över ytan och lägger nytt golv, river mellanväggar eller vad det nu vara månde. Och så fortsätter det med nästa maskin, och nästa. Allt skall vara klart senast den 5 april nästa år, då varuhuset öppnar. Många befarar att det blir en överetablering i ätrastaden, då här finns både Domus och EPA och den stora omvandlingen av kvarteret Kronan pågår som bäst. Och som om inte detta vore nog meddelar nu Storcks att de planerar att bygga om och byta namn till Priso.

ANNONS

Tekoindustrin är dock fortsatt i gungning och nu kommer beskedet att syfabriken i Kungsäter skall läggas ner den 1 april nästa år. Fabriken är helt dominerande vad gäller den kvinnliga arbetskraften, och chansen till nytt arbete här i Varbergs kommuns yttersta utpost är tämligen liten. Besvikelsen är följaktligen stor bland de 20 sömmerskorna, vilka menar att beslutet kommer som en blixt från klar himmel. Ledningen å sin sida hävdar att det rör sig om en ren rationalisering och att lokalerna är för dåliga och transporterna till Kungsäter för dyra.

ANNONS