Jan-Olof Nilsson: Berömt potatismos hotat av våldsam brand

Halland för 50 år sedan. 27/4-3/5 1974.

ANNONS
LocationHalland|

Oron bland Falkenbergs många vänner av ”gött mos” stiger i veckan med ungefär 100 procent, då vi nås av nyheten att Antonssons lilla fabrik för framställning av just ”gött mos”, närmare bestämt ett uthus i korsningen Ringvägen-Arvidstorpsvägen, blivit helt utblåst i samband med en våldsam brand. Orsaken tros vara ett fel på gasolanläggningen. Tack vare ett snabbt och rådigt ingripande av stadens brandkår klarar sig själva byggnaden från att brinna ner, men all utrustning och inredning sägs vara förstörd.

Det blir som vanligt ett varierat utbud under valborgsfirandet i Halland. På Getterön utanför Varberg öppnar populära ungdomsstället ”Restaurang Kattegatt” för säsongen. Så småningom är det tänkt att bli gästuppträdande av bland andra Ted, Clabbe, Pugh med flera, men till premiären får man nöja sig med discoshow a la Gregory Reed. Mest Valborg firar man som vanligt på Sjöviken i Ätran, där Bo Liljedahls Orkester bjuder upp till dans. Det blir också en särskild show av Nisse Ahlrot , ”känd från TV”, som det står i annonsen. Efter vad vi förstått är den gode herr Ahlrot densamme som ”Fastighetsskötare NP Möller”, som är just det… ”Känd från TV”, alltså.

ANNONS

Visa av erfarenheterna från förra årets skandalscener, då tillresta knuttar från Göteborgsområdet levde rövare, vandaliserade och hotade lokala FNL- och vänstergrupper i Varberg i samband med första maj, har polisen i år mobiliserat en imponerande styrka om hela 25 man för att möta hotet. Uppladdningen visar sig snart vara välbetänkt, då gänget dyker upp även i år. Vi får se några lama genombrottsförsök men den här gången motas Olle i grind tämligen enkelt och effektivt, och ingen i gruppen verkar särskilt sugen på att stifta närmare bekantskap med polisens medhavda voffsingar av rasen småhungrig Schäfer. Således kan vänstergrupperna, i år samlade under devisen ”Enhet-Solidaritet 1 maj”, hålla sitt planerade möte i Brunnsparken utan större störningar. På banderollerna läser vi ”Stöd de förtryckta folkens kamp”, ”Högre lön på profitens bekostnad”, ”Bryt med Saigon” och talen fokuserar framför allt på den pågående hamnarbetarkonflikten.

Även under Socialdemokraternas möte i Pilhagen kretsar mycket kring den internationella solidariteten, inte minst med Chiles- och Vietnams folk. Unga Örnar svarar för det lokala och ungdomliga inslaget. Här är kraven också väldigt konkreta, då man kort och gott kräver fler och bättre lokaler för ungdomarna i Varberg, samt simhall och isbana.

ANNONS