Nina Persson: Att bäddas in i en kokong av rofylldhet

I takt med att mina muskler slappnar av är det som om hela mitt system bromsar ner.

ANNONS
LocationHalland|
|

Som vanligt öppnar jag dörren till massörens lokal med andan i halsen. Som så ofta har rusningstrafik och sista-minuten-saker på jobbet ställt till det lite för mitt tidsschema, trots att ambitionen var en annan. När ska jag egentligen lära mig att påbörja resan dit lite tidigare? Nåväl, nu är jag här, och mina sinnen möts av doften av citrongräs och lavendel, och ljudet av thailändsk musik i mina öron. I samma stund som jag hänger av mig jackan, och möts av hennes vänliga blick, sjunker mina axlar några centimeter. Nu är det min stund.

Jag sveps in i handdukar, och den kvinnliga massören påbörjar den thailändska oljemassagen. Hon vet att hon kan ta i – vilket hon också gör – och hon behandlar mina trötta muskler med både händer, underarmar och armbågar (ja, ibland även med sina knän). Tankarna fladdrar dock fortfarande som fjärilar i mitt huvud – helt omöjliga att lugna ner. Hade jag förberett middagen hemma, eller skulle mannen göra det? Fick jag verkligen med all information i det senaste mailet jag skickade på jobbet? Hur är det nu, visst behöver man inte sätta någon parkeringsskiva där jag ställde bilen…?

ANNONS

Men i takt med att mina muskler slappnar av, där på den varma bädden, är det som om hela mitt system bromsar ner. Pulsen lugnar sig, och min tankeverksamhet går in i slowmotion. Jag hittar ett stadie, precis mellan vakenhet och sömn, där jag kan vila. Ta en paus från allt som snurrar omkring mig i vanliga fall. Den duktiga massören rör sig tryggt och säkert omkring mig, och den varma oljan bäddar in mig i en mental kokong av rofylldhet. Där kan jag inte stanna för evigt, men just här och nu är det min stund.

Att ta långa massagebehandlingar för att stressa ner är naturligtvis lyxigt, men ingen långsiktig lösning för att hantera stress – förutsatt att man inte är förmögen och kan unna sig detta dagligen. Nej, det viktigaste är att hitta ett sätt som funkar i vardagen. För just dig. Att ha mycket omkring sig har vi alla – ibland lite lagom, och ibland långt över vad som är hälsosamt. Det är då man måste ha sina verktyg. För någon är det kanske promenader i skogen, för någon annan är det samtal med en vän. Det viktigaste är att hitta sätt där man kan ta en paus från allt. Just idag var mitt verktyg oljemassage.

ANNONS

Efter massagen sitter jag kvar en stund på bädden, och reflekterar som vanligt över hur snabbt en timma kan gå. Lite motvilligt klär jag på mig, för att återigen möta vardagen. Jag ler och tackar massören, och säger att vi snart ses igen. Sedan öppnar jag dörren och går ut i den kalla höstkvällen. Med ens minns jag att middagen väntar på mig där hemma, och att det inte alls krävs någon parkeringsskiva där jag ställde bilen. Och om jag glömde något i mailet? Strunt samma, det tar jag imorgon. Nu ska jag bara fortsätta vila i denna känsla. Min egen stund.

ANNONS