Jan-Olof Nilsson: Årsmöte för Falkenbergs alla tomtar

Halland för 50 år sedan. 25-31/5 1974.

ANNONS
LocationHalland|

Företagsnämnden för Folkets Hus i Falkenberg tvingas i veckan varsla personalen vid Stadsterassen att restaurangen skall läggas ned senast vid årsskiftet. Miljön vid stadshusets innergård är förstås svårslagen vid intagandet av både kåldolmar och raggmunk med stekt fläsk, och restaurangen har fått en allt större omsättning de senaste månaderna med 130-150 gäster dagligen. Förlustsiffrorna från tidigare år anses dock som skäl nog för beslutet. Behovet av en lunchrestaurang finns emellertid kvar, varför man sannolikt kommer att satsa mer på Kvarnvingen, heter det. Den första delen av Stadsterassen öppnade 1960 och 1972 övertogs även gamla bibliotekets lokaler.

Ytterligare två centrumfastigheter Falkenberg faller i veckan för grävskopornas hunger och den moderna tidens krav. Den här gången är det husen vid Arvidstorpsvägen 6 och 8. Sistnämnda hus ger dock inte upp utan strid, utan faller delvis rakt ut på vägen när jättarna börjar tugga på dess bärande väggar, varför polis får tillkallas att leda om trafiken till säker mark. Lyckligtvis kommer ingen till skada under dramat. Fastigheterna har stått tomma en tid men den ena har tidigare hyst bland annat A-Kembaren och K. E. Salomonssons skomakeri medan Högerpartiet en tid hyrde lokaler i den andra.

ANNONS

Och så sjösätts den nya Europafärjan nere i Rendsburg. Ja, det är alltså där den byggs, jättefärjan som skall sättas in på linjen Varberg-Grenå i höst. Färjan är den tredje i ordningen och betydligt större och modernare än föregångarna. Sjösättningen nere i Västtyskland övervakas av företagsledningen i Lion Ferry och Bonnierkoncernen, representanter för Varbergs kommun, och en mängd olika potentater, till vilka vi dagen till ära räknar all personal på färjekontoret i Varberg, samt blivande befälhavare ombord, sjökapten Gunnar Heikenberg, Falkenberg.

Har ni gått omkring och närt en dröm att få bli en riktig tomte, så skall ni veta att er önskan kan bli uppfylld snabbare än ni tror, faktiskt före midsommar, rentav. Ett gott hjärta och fem kronor på fickan är allt som krävs, åtminstone i Falkenberg där Sällskapet Jultomtarna nu samlas till årsmöte för 62:a gången. Sällskapet är ett av de allra äldsta i staden och bildades alltså redan år 1912, för att, som det står skrivet i stadgarna, ”hindra fattigdom och bekläda barn.” Tomtemor och ordförande sedan många år är välkända fru Anna Skantze. För närvarande finns det inte mindre än 140 jultomtar i ätrastaden.

ANNONS