Jan Olof nilsson
Krönikör
Jan Olof nilsson Krönikör Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Årets frisyr passar till allt, särskilt Lee-jacka

Halland för 50 år sedan. 2-8/9 1973

ANNONS
LocationHalland||

Samtidigt som övriga delar av riket följer Norrmalmstorgsdramat i Stockholm och kungens försämrade hälsoläge nere i Helsingborg körs Falktrampen i Falkenberg för sista gången i år. Och i samband med det når man över 10 000 startande. Det är ingen mindre än köpman Ragnar Persson som får det magiska startnumret, och således kan herr Persson kvittera ut det generösa presentkortet från Korpen som bevis härpå. Än är inte siffrorna klara men tillsammans med övriga motionslopp i Falkenbergstrakten, såsom Bygdetrampen och Hank-och-stör-trampen tror man sig nå osannolika 30 000 starter i år. Det organiserade motions- och sällskapscyklandet är med andra ord fortsatt ett av tidens stora folknöjen. Och då har vi inte ens nämnt hur mycket det cyklas i Varberg… för att inte tala om Tvååker, som tillhör Sverige-eliten i motionscykling.

ANNONS

Vid Svenska Frisörföreningens möte i Halmstad demonstreras nu ”årets frisyr” för ett hundratal halländska herrfrisörer som vill hänga med sin tid, eller rentav ligga steget före. Det här är något föreningen gjort i många år, men utan att riktigt ta ut svängarna. Tro oss – det gör man nu! ”I form” heter frisyren, som skapats av frisören Leif Ohlin, som säkert kan bli något, oklart vad. Frisyrens tydligaste kännetecken är att luggen kammas bakåt samtidigt som håret på både hjässan och framför allt sidorna hålls kort medan det i nacken får växa långt. Frisyren passar till all klädsel, företrädesvis Lee-Jacka, ett plagg som på mindre än ett år gått från vanligt förekommande till helt obligatoriskt, åtminstone bland ungdomen kring moppeåldern.

”Alice är ditt namn”. Ja, med dessa ord och en välriktad champagneflaska mitt i plytet, eller snarare rätt i skrovet, skickas Falkenbergs varvs 163:e nybygge ner i sitt rätta element och sjösätts övervakad av såväl landshövdingeparet Holmberg som rederiägare, varvsledning och andra intressenter. Beställare är välkända Thunbolaget i Lidköping, som svarat för stora delar av varvets beställningar genom åren. Alice har anpassats för att maximalt kunna utnyttja Trollhätte kanal efter de breddnings- och fördjupningsarbeten som nu pågår. Omedelbart efter sjösättningen sträcks kölen för ett systerfartyg till Alice på den lediga fartygsbädden.

ANNONS

Så var det slutdansat på Hallands utomhusdansbanor för den här sommaren. I Sjönevad blir det hemmafavoriterna Alfredos som spelar under avslutningskvällen medan populära Kjell-Inges avslutar säsongen på Solbacken i Kungsäter.

ANNONS