Per Colliander: Apvarmt eller apkallt i sommar – apsvårt att veta!

Jag litar mer på Pelle i Eftra än på kvällspressen.

ANNONS
|

När detta kåseri kommer i tryck är det juni. När jag skriver det är det iskall april. Solen lyser för tillfället, men värmen lyser endast med sin frånvaro. Efter sommarfiaskot 2023 hoppas nog de flesta på en bättre sommar 2024, men vad vet man om vad som kommer att hända med vädret, särskilt i slutet av april.

Kanske vet man en hel del, trots allt. Men uppgifterna är motstridiga. Egentligen är väl båda scenarierna lika illa: för kallt, eller för varmt.

Klimatet är under omvandling och allt är svårt att förutse, utom att det kommer att bli värre på något sätt. Som sagt, för kallt, eller för varmt.

ANNONS

Jag tror på vetenskapen och anser därmed att människan är inblandad i att förstöra framtiden, för oss själva och för eventuella efterkommande.

Det gäller ju inte bara klimatet, utan även allt våld. Vem vet, kåseriet kommer kanske inte ens att hinna med att tryckas. Ryssland, mellanöstern och alla möjliga andra krig, eller krigshärdar som eskalerar kan göra slut på oss alla - och det kvickt.

Så nog kan vi få det hett om öronen, även om sommaren blir kall. Men en vanlig, usel sommar, är i alla fall bättre än en atomvinter. Den som lever får se. Kanske det sista vi ser.

Men åter till den, i skrivande stund, kommande sommaren.

Pelle Nilsson i Eftra bloggar om vädret, men han spår inte i abborrfenor direkt. Han använder datorgenererade modeller från meteorologiska institut och universitet från olika delar av världen tillsammans med sin egen regionala erfarenhet.

Begriper hur gör jag ju inte, men Pelle har kusligt ofta, för att inte säga alltid, rätt; det blir inte den sommar som vi skulle vilja ha.

Dock läste jag i dagens Afonbladet, att sommaren skulle bli varm, efter någon ny prognos. Nu litar jag mer på Pelle i Eftra, då jag sett så många olika varianter på kommande väder i kvällspress, att jag tror att de mest publiceras för att man snart ska kunna köra fram en nyare och ännu mer dramatisk prognos.

ANNONS

Så sammantaget kan vi räkna med en antingen apkall, eller en apvarm sommar.

Prefixet ”ap” är användbart och finns faktiskt med i SAOL, Svenska Akademiens ordlista över svenska språket, då som i ”apsnygg”.

Hur det ordet hamnade i den fina ordlistan kan man fundera över. Visst är apor snygga, men mer tänkbart torde väl ändå ”apful” vara?

Det ordet står inte med.

Jag hittar heller inga andra ap-ord i listan, men använder så gärna ap- ändå, i egna konstruktioner.

Ett ordled som kan vara både positivt och negativt samtidigt är väl bra?

Kanske vittnar aperiet om att denne kåsör har ett apuselt ordförråd, eller tvärt om, att han är kreativ i sitt skrivande. Jag ville gärna det senaste, men tror mer på det första.

Hur som helst, detta ska handla om väder, eller möjligen klimat - och det gör det ju.

Tillägg skrivet i slutet av maj: Nu kan man också tala om ap-död, då vrålapor i Mexiko ramlar döda ned från träden på grund av extremvärmen.

Vad jag därmed önskar mig själv och andra är en aplagom sommar.

Som hinner hända och bli av.

ANNONS